L'electricitat i els aliments redueixen la inflació sis dècimes, fins al 2,7%

La taxa registrada al conjunt de l'Estat durant el mes de febrer ha estat lleument superior, del 2,8%

La inflació subjacent es va enfilar fins als 3,4% | ACN La inflació subjacent es va enfilar fins als 3,4% | ACN

L'Índex de Preus de Consum (IPC) es va reduir sis dècimes fins al 2,7% al febrer a Catalunya en comparació amb el mes de gener, segons les dades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Una rebaixa marcada per la moderació dels preus de l'electricitat, un 3,2% menys que un mes enrere, i amb una variació anual d'un -12%, mentre que els aliments van retrocedir un 0,2% respecte al primer mes de l'any i una taxa anual del 4,8%. Al conjunt de l'Estat espanyol, la inflació es va situar una dècima per sobre de la catalana, en el 2,8%, reculant sis dècimes respecte al gener.

La inflació subjacent es va enfilar fins al 3,4%

Així, l'IPC català torna a situar-se per sota del 3% anual, sis mesos després de l'última vegada, concretament l'agost del 2023, quan l'índex era d'un 2,5%. El febrer de 2023 la inflació era d'un 5,6%, la xifra més alta de l'any passat. Per la seva banda, la inflació subjacent, que no té en compte l'energia i els aliments no elaborats, es va enfilar fins al 3,4% a Catalunya, quan el mateix mes de 2023 era del 7,1%. A l'Estat espanyol es va situar en el 3,5%, menys de la meitat que un any enrere (7,6%).

L'oli continua a l'alça

Els preus dels aliments van continuar suavitzant-se si es comparen amb el mes de gener, especialment els llegums (-6,7%), carn ovina (-2,4%), peix fresc i congelats (-1,7%), llet (-0,3%) i pa (-0,2). En canvi, l'oli va seguir a l'alça, sent un 2,1% més car, també la fruita fresca va augmentar un 1%, els cereals i derivats un 0,4% i els ous i aigua mineral, refrescos i sucs un 0,3%. L'oli va encadenar el segon mes de pujada, passant d'un 44,4% anual al gener a un 46,7% al febrer i s'apropa al pic assolit l'abril de 2022, quan va enfilar-se fins al 50,3%.

Més info: El misteriós cas de l’oli d’oliva

Habitatge, aliments i begudes no alcohòliques

Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació anual de l'IPC es va situar en el 2,8%, sis dècimes per sota la registrada al gener. Segons l'Institut Nacional d'Estadística, els grups que van destacar per la seva influència en la disminució de la taxa anual van ser l'habitatge, que es va reduir 4,2 punts, fins al -2,7%, i els aliments i les begudes no alcohòliques, amb una taxa anual del 5,3%, 2,1 punts per sota la del mes anterior i menor des del gener del 2022.

Més informació
La inflació a l'eurozona cau dues dècimes i se se situa en el 2,6%
La inflació a Catalunya repunta una dècima al gener i inicia l'any al 3,3%
Oliu (Banc Sabadell) apunta que hi ha més risc que la inflació repunti que es redueixi
Avui et destaquem
El més llegit