Els nous empresaris de la moda

Són joves, venen a través d'Internet i acostumen a tenir marques monoproducte; ningú com ells aprofita el 'hype' a les xarxes socials

A diferència de bona part dels seus predecessors, els nous empresaris de la moda no tenen por de parlar en públic. De fet, parlen sense embuts. Haver nascut a Internet els encoratja a mostrar-se propers amb els seus compradors, que ja són fans. Marques com Hawkers, Pompeii o Ursulitas representen una nova generació de companyies que han trobat a la xarxa el millor camí per oferir el producte del qual en són experts.

"Vam començar per casualitat", confessa el director general i cofundador de Hawkers, Francisco Pérez, durant el Barcelona Fashion Summit celebrat aquest dijous. La història de la marca alacantina és tan sorprenent com meteòrica. Venen ulleres de sol perquè és el producte que millor els ha funcionat. A Pompeii, en canvi, van engegar la marca de sabatilles "perquè ens agrada la moda. Potser si haguéssim sabut tot el que comportava no ens hi haguéssim llançat, però estem contents", explica Jaime Garrastazu, un dels fundadors.

En el cas d'Úrsula Ponce, la creadora d'Ursulitas, assegura que va començar "per necessitat. Sóc molt femenina, tenia un dia a dia de moltes reunions i anar amb un taló alt era impossible. Vaig decidir fer la meva pròpia marca de sabates de taló mig". Ja n'ha venut més de 8.000.

Monoproducte: l'art de concentrar-se
Amb les seves diferències, les tres marques comparteixen un tret destacat: l'aposta pel monoproducte. Lluny de veure-ho com un obstacle, hi donen la volta per convertir-ho en una oportunitat. "Les ulleres de sol mouen moltíssims diners al món i encara hi ha camí. Preferim competir només amb les marques d'ulleres que amb totes les de la moda", reflexiona Pérez des de Hawkers.

El Barcelona Fashion Summit ha reunit algunes de les noves marques innovadores. PGF


A Pompeii van engegar la marca oferint també altres peces de roba, però en el procés d'aprenentatge que suposa emprendre un negoci van evidenciar que "és difícil dominar tots els productes". Garrastazu explica com van veure de seguida que si seguien aquella tendència "faríem molts productes mig bé en lloc de fer-ne un de genial. Vam entendre que el camí era protegir la qualitat del nostre producte i la resta ja arribarà".

Encara és més contundent Úrsula Ponce, que es mostra "cada cop més convençuda que cal ser més monoproducte". Fins i tot per una marca com Ursulitas, dedicada exclusivament a les sabates de taló mig de tendència, hi ha un dels models que triomfa molt per sobre dels altres. "El mercat del calçat és enorme, ser nínxol en un mercat gran et fa tenir un nínxol molt gran", destaca la fundadora.

Ara bé, això no vol dir que s'hagin de tancar portes. "També hem fet sabatilles amb Diesel i algun casc", recorda el representant de Hawkers. "Són productes satèl·lit que donen a la marca un caràcter exclusiu amb l'aura que no es repetiran", destaca.

Els reis d'Internet
"Quan emprens amb pocs recursos, Internet és el camí natural. No és disrupció, és el teu canal perquè ho creus i perquè no tens alternativa", reconeix Jaime Garrastazu des de Pompeii. En el seu cas, de fet, explica que amb els recursos inicials tot just van poder fer 300 sabatilles, quantitat insuficient per justificar l'obertura d'una botiga física o una online.

Solució? "Vam fer una pop up de tres dies on es van esgotar totes i va generar que la marca fos transcendent", indica. Després van traslladar el fenomen pop up a la xarxa, amb botigues efímeres online. "Vam veure que teníem més gent disposada a estar davant de l'ordinador un divendres al matí que a la botiga física el divendres a la tarda", diu Garrastazu d'una experiència inicial que els va generar l'empenta suficient per arrencar.

Francisco Pérez (de peu) és un dels fundadors de Hawkers. Cedida


Però si hi ha algú que domina la venda a les xarxes és Hawkers, que per al 2017 s'ha fixat l'objectiu d'arribar als 100 milions d'euros de facturació. "Som experts en hype", repeteixen sempre en una marca especialitzada a provocar compres compulsives. "Hem d'aconseguir anar una mica més enllà del que és racional", afegeix Garrastazu apel·lant a la tasca de les marques de moda a Internet per vendre els seus productes.

El repte físic
Sigui com sigui, la fantasia de tenir botiga física és difícil de reprimir. "Per a nosaltres encara queda lluny, però sempre ho tens en el punt de mira perquè una gran marca la gent l'ha de percebre", assegura el fundador de Pompeii. "Intentem fer-ho a través d'Internet, però si podem tenir una experiència física sempre ajudarà a fer més real la marca. A Internet la gent només pot tocar el producte quan el té", reconeix.

La creadora d'Ursulitas, Úrsula Ponce, no amaga la seva voluntat de tenir botiga física. "Sí o sí tindrem botiga, però no està clar el quan", explica justificant-ho amb la bona marxa del showroom del qual tot just disposen actualment . Qui ja té data d'estrena és Hawkers. "A l'estiu tindrem llesta una botiga a Madrid i hem estat veient locals a Barcelona", adverteix Francisco Pérez.
Avui et destaquem
El més llegit