Els preus industrials moderen el seu descens al desembre

Els costos industrials van baixar un 0,5% el mes passat en relació a novembre i van retrocedir un 1,9% en la taxa interanual

La moderación en el descenso interanual de los precios industriales se ha debido principalmente al repunte en seis décimas de la tasa de energía | iStock La moderación en el descenso interanual de los precios industriales se ha debido principalmente al repunte en seis décimas de la tasa de energía | iStock

Els preus industrials encadenen set mesos consecutius en taxes negatives després d'haver estat 32 mesos en positiu. Al desembre van retrocedir fins a un 1,9%, moderant en cinc desenes la caiguda que havien experimentat al novembre (-2,4%), segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La moderació en el descens interanual dels preus industrials s'ha hagut de principalment al repunt en sis dècimes de la taxa d'energia, fins al -6,5%, per la pujada dels preus del refinament de petroli; a l'augment de la taxa dels béns de consum no durador en cinc desenes, fins a l'1,6%; i a l'increment en quatre dècimes de la taxa de béns intermedis, fins al -1,4%.

 

En taxa mensual, el desembre passat, els preus industrials van caure un 0,5%, en contrast amb la reculada del 0,6% del mes anterior i del desplomi del 1% que van registrar un any abans. Aquesta evolució és conseqüència del descens mensual de preus en l'energia (-2%) i els béns intermedis (-0,1%), mentre que els béns de consum no duradors van augmentar els seus preus en el mes un 0,4%.

Per comunitats autònomes, la taxa interanual de preus industrials va augmentar en set d'elles i va disminuir en deu. Entre les taxes negatives, les més significatives les van experimentar Astúries (-10,8%), Canàries (-9,8%) i Balears (-9,3%). L'única comunitat que va tancar 2019 en positiu va ser La Rioja, amb una taxa interanual del 0,3%.

Més informació
Advanced Factories aposta per una nova indústria sostenible i inclusiva
La indústria de la joguina preveu créixer un 4% el 2019
La indústria catalana davant els reptes del segle XXI
Avui et destaquem
El més llegit