Les empreses catalanes cometen mig miler d'infraccions amb els ERTO

Inspecció de Treball imposa sancions per un total de 2,3 milions d'euros a companyies catalanes des de l'inici de la pandèmia fins a l'1 de juny del 2021

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu | ACN La ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una imatge d'arxiu | ACN

La Inspecció de Treball ha detectat 555 infraccions en Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) a Catalunya, segons dades del Ministeri de Treball fins a l'1 de juny del 2021. L'import de les sancions imposades a empreses catalanes ascendeix a 2.351.954,58 euros. Inspecció ha fet fins ara 4.495 actuacions al territori.

Fonts del departament de la ministra Yolanda Díaz concreten a l'ACN que les 555 infraccions no són equivalents al nombre d'empreses multades, ja que alguna en pot haver comès més d'una. Al conjunt de l'Estat espanyol, la Inspecció de Treball ha descobert 5.459 casos de frau amb 25.930.721,74 euros en multes i ha iniciat 39.136 actuacions. Les infraccions a Catalunya suposen el 10,16% de les de l'Estat.

Alguns dels fraus denunciats per treballadors i sindicats estan relacionats amb el fet que persones inscrites en ERTO han treballat tot i estar en un expedient de suspensió o han fet més hores de les que tocava. També s'han descobert empreses que han contractat empleats per substituir els afectats pels expedients.

Més info: Es redueix el nombre de persones en ERTO un 11,6% a l'agost

Una altra conseqüència dels fraus és que les companyies hauran de retornar l'import de les prestacions d'atur que ha rebut la plantilla de forma il·lícita així com tornar les quotes que ha deixat d'abonar mentre l'expedient estava vigent. Actualment, a Catalunya hi ha 55.018 treballadors en ERTO, segons dades del Ministeri de Seguretat Social de mitjans d'agost.

Més informació
El 85% dels pilots espanyols segueixen en ERTO
Barcelona Activa acompanyarà 3.700 persones en atur o ERTO
Avui et destaquem
El més llegit