Empreses que es curen en salut

No només es pot innovar amb tecnologia o models de negoci; també es pot fer a través de generar un entorn de treball que vetlli pel benestar dels empleats

Un dels factors que més poden influir en els resultats positius d'una empresa és el benestar dels seus treballadors. Alhora, la salut d'una persona va també directament relacionada amb el seu entorn laboral i les condicions de treball. Un win-win que, tanmateix, encara no comprenen totes les companyies. "No hi ha cap empresa al món que digui que no es preocupa pels seus treballadors. Però la realitat és que en molts entorns els empleats no són feliços". La cofundadora i CMO d'HolaLuz, Carlota Pi, en parla durant la tercera Jornada de Salut Laboral organitzada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya aquest dimarts.

Creure realment en les persones
HolaLuz és una de les empreses que té clar des dels seus inicis que la salut i el benestar dels seus empleats serà un factor crític que l'ajudi a créixer. "No només venem llum, també venem una visió del món. Igual que ho fem en la disrupció del mercat elèctric, també en el model d'empresa", assegura Pi. "A vegades ens han titllat de hippies, però som una companyia amb ànim de lucre que vol que els seus treballadors siguin feliços. Això genera valor econòmic a la companyia i a la societat", defensa l'emprenedora.

En la mateixa línia se situa el supermercat online Ulabox. "Per poder mimar els clients has de cuidar el teu equip", assegura el seu Chief Happiness Officer, Òscar Ollé. "La cultura des de l'inici està orientada a preocupar-se per la salut, fer les coses diferents", afegeix. Al capdavall, satisfer els treballadors perquè aquests puguin fer el mateix amb els clients.

Ara bé, no només les noves empreses es preocupen per aquest aspecte. La multinacional alemanya Basf, amb 150 anys d'història dedicada a la química i 113.000 treballadors arreu del món (2.100 a Espanya), va obtenir l'any 2015 el Premi Empresa Saludable. "El que importa no és la mida de l'empresa sinó el concepte. Salut, benestar dins la companyia, sentir-se motivat, tot influeix. L'important és tenir el concepte clar", defensa el seu director de Recursos Humans, Gustavo Alonso.

"Si es veuen resultats, la gent hi creu. Són més efectius que qualsevol campanya", assegura el dirigent de Basf. Alonso defensa que l'àmbit de la salut laboral s'inclogui dins de Recursos Humans perquè "hem de formar el millor equip pel bé de la companyia. Què hi ha més important que un equip saludable?".

La salut, a la pràctica
Quan fa una dècada Gaes es va traslladar a un nou edifici, va començar a encoratjar els seus treballadors perquè pugessin per les escales en lloc de fer servir els ascensors. La idea va sorgir d'Eva Arcos, responsable del programa Gaes te cuida. "Una campanya que havia de durar quatre mesos ja porta 10 anys i el director general ens perseguia per fer més coses. És un esperit que ha d'estar a la medul·la de l'empresa", defensa amb convicció.

Des d'aleshores han posat en marxa diverses iniciatives enfocades a ajudar els seus treballadors a cuidar la salut. "Vam començar amb petites accions per a la direcció com eliminar les pastetes a la reunió del dilluns", recorda Arcos. Més tard han aparegut el club de running, l'equip de bicicleta o facilitar espais on practicar classes de pilates i ser atesos per un fisioterapeuta.
 

El CaixaFòrum ha acollit la IIIa Jornada de Salut Laboral. PGF

 


A Basf tenen un departament mèdic integrat a l'empresa, amb metges i ATS. "Hem demostrat que era més rendible tenir aquest equip intern que extern. Com que no tenim gaire absentisme ni rotació, el comitè de direcció ja ni pregunta per això", defensa Gustavo Alonso.

A Ulabox, tot i ser una empresa molt orientada a les dades i l'analítica, Ollé assegura que des de la gestió de persones no volen "quantificar les coses en ratis de rotació o d'absentisme". Orientats també a la innovació, el seu dirigent revela que "pots trobar algú passejant per l'oficina o a la terrassa perquè ho necessita per inspirar-se. Tot es basa en la confiança".

La lliure organització dels horaris i de planificació de les tasques és tant a Ulabox com a HolaLuz una de les principals fonts de benestar. "A les dones ens havien venut la moto que a certa edat havies de triar entre fer carrera professional o tenir una família. I no és cert, o només ho és en segons quins tipus de companyia", diu Carlota Pi. A la seva empresa, per exemple, hi han instal·lat una nurserie. "També ens preocupem perquè la gent faci esport i mengi bé. Generar un ecosistema així fa que atreguis més talent femení", conclou la dirigent de la companyia elèctrica.

 

Avui et destaquem
El més llegit