"Encara tenim miopia amb el client del sector immobiliari"

Els grans grups de gestió d'inversions constaten la necessitat de construir una oferta potent a Espanya per la demanda latent i en creixement d'habitatge de lloguer

Barcelona és aquests dies la capital del sector immobiliari. El saló Barcelona Meeting Point reuneix els principals agents del sector, que aquest dijous han debatut en una taula rodona organitzada per Esade sobre els fonaments en els quals se sustenta l'actual situació del sector. Una de les principals conclusions ha estat la necessitat de construir un autèntica oferta per a una demanda latent i que apunta a un creixement constant: l'habitatge de lloguer.

Tot i que a Espanya la cultura del lloguer encara és baixa respecte a d'altres països, i se situa al voltant del 15% del mercat; són diversos els factors que poden provocar un canvi de tendència. "Hi ha una demanda latent de lloguer molt potent per la major mobilitat laboral, familiar i per raons econòmiques", apunta Adolfo Ramírez-Escudero, president de CBRE España. Afegeix que "el cost d'entrada i sortida de compra d'habitatge és molt més alt que en el lloguer". Per tant, insisteix, "el públic és allà, i el mercat tendeix a satisfer les necessitats que no estan cobertes".

"Per accedir al lloguer cal acudir a particulars"
Al seu entendre, "falten un o dos jugadors que s'hi especialitzin i comencin a crear marca i un producte reconegut". Els baixos tipus d'interès i l'estabilitat del capital a llarg termini poden ser bons aliats per desenvolupar aquestes estratègies. Tot i així, Ramírez-Escudero reconeix que "encara tenim una mica de miopia amb el client d'aquest sector. El valor no és al sòl ni al que hi poses sobre, sinó en l'ús que en podrà fer el client".

Javier García-Carranza, director general a Espanya de Morgan Stanley corrobora que "la cultura de propietat costa molt de canviar, però la tendència de mobilitat creix a Espanya i això afavorirà el canvi". Ara bé, insisteix en el fet que "el problema és que no hi ha oferta. Per accedir al lloguer els clients han d'acudir ara a particulars que no tenen oferta variada ni experiència en el seu manteniment".



Per aquest motiu, García-Carranza pronostica que "l'empresa que aconsegueixi una gestió professional aprofitarà la demanda creixent insatisfeta en el mercat del lloguer". Ara bé, alhora, i posant-se en la ment dels grans inversors, també assegura que "el que vulgui invertir en aquest producte amb alta rendibilitat ho té difícil. És un model de negoci cíclic, no recurrent".

"És el moment de construir carteres d'habitatges pel lloguer"
Al seu torn, el director financer de Servihabitat, Feliu Formosa, es mostra contundent a l'assegurar que "és el moment de construir carteres d'habitatges pel lloguer". La conjuntura de preus actual i les perspectives a l'alça, així li ho indiquen. Formosa constata que "els fons d'inversió que s'han centrat a comprar per revendre, ara ja es plantegen comprar per llogar".

El director general a Espanya de JP Morgan, Guillermo Baygual, adverteix però que "intentar extrapolar a Espanya el model alemany o holandès és difícil perquè no hi ha la cultura ni el parc d'edificis necessari". Per Baygual, l'aposta pel mercat de l'habitatge de lloguer "és una oportunitat teòrica necessària, però a la pràctica és complicat i és fàcil que quan canviï el cicle l'incentiu sigui liquidar aquesta inversió".

Sigui com sigui, Alberto Valls, soci de Real Estate de Deloitte, apunta que "amb capacitat de finançament i una estratègia de volum es pot crear valor en el mercat del lloguer". La manca d'una oferta consolidada i professional ofereix "una oportunitat d'afegir valor per la via de la gestió". A més a més, recorda, l'elevada taxa d'atur espanyola "facilita la tendència a l'alça del lloguer abans que ficar-se en una hipoteca a 30 anys".

Avui et destaquem
El més llegit