El president dels Estats Units, Donald Trump
El president dels Estats Units, Donald Trump

Entren en vigor els aranzels estatunidencs als productes agroalimentaris europeus

L'Estat espanyol, sisè país de la Unió Europea que més sofrirà les noves directrius de Donald Trump

Els aranzels estatunidencs a productes agroalimentaris europeus, com a represàlia del conflicte per les ajudes públiques a Airbus en el marc de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), entren en vigor aquest divendres. Aquesta decisió s'empara en la resolució per part del panell d'arbitratge de l' OMC d'una disputa per subsidis de la Unió Europea a l'aviació civil, que ha autoritzat als Estats Units a imposar contramesures a la UE per valor de 6.800 milions d'euros, afectant a l'Estat espanyol per un valor entorn de 790 milions d'euros.

Més info: L'impacte dels aranzels de Trump a Catalunya

El Banc d'Espanya ha estimat que l'increment dels aranzels a productes agroalimentaris espanyols, des del 3,5% actual fins al 25%, implicarà un descens de les vendes d'aquests productes a l'economia nord-americana de, almenys, el 12%, és a dir, uns 95 milions d'euros, gairebé el 0,01€ del PIB. Del seu costat, els tècnics de Duanes, representats en Gestha, han estimat que els aproximadament 700 milions d'euros de determinades exportacions espanyoles suportaran un nou cost aranzelari de gairebé 120 milions d'euros.

El Banc d'Espanya ha estimat que la decisió afecta suposarà un descens en les vendes als EUA de 95 MEUR

D'aquesta manera, Espanya serà el sisè país de la Unió Europea que més sofrirà els nous aranzels dels Estats Units, per darrere d'Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia i Irlanda.

No obstant això, Gestha assegura que l'impacte de la mesura a Espanya afectarà a penes el 0,7% de totes les exportacions espanyoles i per als sectors afectats per les mesures dels Estats Units serà "significativament menor de l'esperat", perquè les vendes a aquest país són el 4,5% de les exportacions mundials, i d'elles només el 5,5% estaran afectades per l'aranzel.

La mesura pot tenir un impacte de 26 milions d'euros per Catalunya, segons PRODECA

Al mateix temps, les mesures aranzelàries posen en perill les vendes a aquest país dels vuit sectors més afectats -oli d'oliva, vi, olives, formatges i altres lactis, productes del porcí, sucs, licors, mol·luscos i fruites preparades o conservades-, i podrien suposar la pèrdua de més de 5.000 ocupacions a Espanya.

En el cas català, la mesura pot tenir un impacte de 26 milions d'euros per Catalunya. L'augment podria afectar al 7,8% de les exportacions al país nord-americà, segons un càlcul que ha confirmat PRODECA, la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes, a l'ACN.
 

Més informació
Els aranzels de Trump perjudiquen Espanya
Avui et destaquem
El més llegit