L'impacte dels aranzels de Trump a Catalunya

L'augment d'un 25% de l'impost que tenen previst introduir els EUA a productes agroalimentaris d'Europa pot suposar pèrdues de 26 milions d'euros

El president dels Estats Units, Donald Trump, que ha anunciat nous aranzels a Europa | ACN El president dels Estats Units, Donald Trump, que ha anunciat nous aranzels a Europa | ACN

Els aranzels que preveu imposar el president dels Estats Units, Donald Trump, sobre productes agroalimentaris europeus pot tenir un impacte de 26 milions d'euros per Catalunya. L'augment del 25% de l'impost que han anunciat els EUA podria afectar al 7,8% de les exportacions al país nord-americà, segons un càlcul que ha confirmat PRODECA, la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes, a l'ACN. 

Mentre que l'any passat Catalunya va vendre productes agroalimentaris a EUA per valor de 330 milions d'euros, després d'aplicar la taxa la xifra baixaria fins als 304 milions. Els aliments més afectats pel nou aranzel són l'oli, el vi, la carn de porc, el formatge i els mol·luscs.  

Més info: Els aranzels de Trump perjudiquen Espanya

La Taula Agrària

La consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, ha convocat la Taula Agrària per estudiar com pot perjudicar Catalunya aquest increment dels aranzels. Tot i que un 65% de les exportacions de productes agroalimentaris del territori van a parar a països de la Unió Europea, els EUA són el tercer destí fora del continent, després de la Xina i el Japó; representa el 3,3% del total. 

A més de provocar la reducció de la quantitat de productes que exporten petits agricultors, la taxa podria incidir en el preu de venda. Les conseqüències poden presentar-se, sobretot, a llarg termini. El sector més afectat serà l'oli, que l'any passat va exportar-se als EUA per valor de 56 milions d'euros. El sector carni és un altre dels que més notaran l'efecte dels nous aranzels, amb vendes el 2018 per valor de 31 milions d'euros.     

Els vins afectats seran els tranquils, no carbonatats, amb una graduació inferior a 14% i venuts en recipients de menys de dos litres. D'aquests es van vendre 27 milions d'euros l'any passat.  El cava i la resta de vins espumosos no s'inclouen en la llista que ha proporcionat el govern dels EUA. El peix, el marisc, els mol·luscs, la mantega, els iogurts i les fruites i les verdures rebran un menor impacte. 

Més informació
Quètxup, vi i avions: els aranzels europeus per compensar Boeing
Entren en vigor els aranzels d'EUA a productes xinesos
Brussel·les encarirà les importacions dels EUA
Avui et destaquem
El més llegit