Simona Levi, durant la seva entrevista amb Laia Corbella | Àngel Bravo
Simona Levi, durant la seva entrevista amb Laia Corbella | Àngel Bravo

Les entrevistes més llegides del 2017

El discurs de 4 dones professionals i una jove promesa empresarial predomina en el rànquing de les converses que VIA Empresa ha publicat aquest últim any

Una màxima d'aquest diari és que "quan més aprenem és quan conversem amb els altres". Seguint aquesta idea, les entrevistes del 2017 ens han donat grans oportunitats per continuar coneixent el teixit empresarial però també la política econòmics, el context en què vivim i les seves problemàtiques i el futur que ja està tocant a la porta.

Simona Levi: "La pirateria no existeix"

L'activista Simona Levi ha conversat amb Laia Corbella sobre pirateria i drets en l'ecosistema digital. Fundadora de Xnet, un grup d'investigadors que defensa la lliure circulació del coneixement a través de la xarxa, Levi afirma que "prohibir que la gent navegui per Internet, s'apassioni per una sèrie, hi afegeixi els subtítols en el seu idioma i ho intercanviï amb els amics és impossible i perjudica la innovació". Per a l'artista italiana, resident en Barcelona des de fa anys, "la propietat intel·lectual no existeix, és una fal·làcia, el que sí que existeixen són els drets d'autor que estan pensats com un plus per als autors i emprenedors".

Àlex Sicart: "Al futur no seràs de dretes o d'esquerres sinó de Google, Apple o Amazon"

És l'únic home que es cola en aquest llista del Top Five d'entrevistes de VIA Empresa. I no és un de qualsevol, ja que amb només 18 anys Àlex Sicart ja ha fundat la seva pròpia empresa, Sharge, i la revista Forbes el considera una de les 30 personalitats més influents amb menys de 30 anys. Conscient de la singularitat de la seva posició, Sicart ha explicat a Víctor Costa que "tot i que a vegades et veuen com un nen que hauria d'estar a l'escola en comptes d'una reunió, Forbes fa que t'escoltin".

Sicart té pensat fer camí en el 'blockchain i canviar el món sense passar per la Universitat. / Cedida
Àlex Sicart i la portada de la revista 'Forbes'

 

La seva edat no ha estat un problema però reconeix que aquí no és com a altres països, "no és com als Estats Units on s'aplaudeix a tothom. Fins i tot a un noi que no li agrada el que fa a l'escola i té ganes de crear a Espanya es veu malament i has de seguir un camí". Sicart considera que "el moment per emprendre l'ha de decidir cada persona, és tan vàlid emprendre als 150 anys com als 5 anys" i el seu, pel que es veu, és ara.

Elisenda Paluzie: "A la UE no li interessa tenir moltes 'Noruegues'" 

L'11 de Setembre és una data rellevant que interessa molt els lectors de VIA Empresa. És per això que l'entrevista d'aquest última Diada ha estat a Elisenda Paluzie, professora d'Economia de la Universitat de Barcelona; una de les acadèmiques més actives a l'hora de divulgar la potencialitat d'una Catalunya independent. En la seva entrevista amb Pau G. Fuster encara no s'havia celebrat el referèndum de l'1 d'octubre, ni la detenció dels Jordis, els consellers, el posterior empresonament, la DUI, el 155... és a dir, el context, tot i ser aquesta una entrevista del setembre, era ben diferent.

En aquell moment, Paluzie afirmava que "si es materialitza (la independència) a qui no li interessa que quedem fora és a la mateixa UE. Catalunya és contribuent net amb 1.400 milions d'euros anuals que s'aporten a les arques de la UE i que no es gasten a Catalunya. Per tant, no hi té res a guanyar tenint-nos en el mercat comú amb un acord com l'EFTA però sense contribuir a les despeses comunes".

Sara Harmon: "La majoria de les multinacionals d'Espanya estan reclutant fora del país"

La directora de LinkedIn a Espanya i Portugal visitava l'espai Cornellà Creació i Víctor Costa aprofitava per aprofundir en una conversa amb ella sobre el model de reclutament actual, tan transformat arran l'ecosistema digital. Segons Harmon, "a LinkedIn creiem que hi haurà un lloc de feina del futur que agruparà ètica i tecnologia. Seran persones amb un perfil polític o d'advocat que tinguin coneixement i ganes de debatre".

Carme Artigas: "Un 60% dels nens que neixen avui treballaran amb la intel·ligència artificial"

Sobre feina i futur també ha parlat Aida Corón amb Carme Artigas, fundadora i CEO de Synergic Partner, una empresa dedicada al desenvolupament del big data creada el 2006, qui alertava del que ha de venir: "Ara els ordinadors aprenen sols i estem en un canvi exponencial gràcies al processament del big data, i tenim també sistemes de reconeixement d'imatges, veu i text que són fins i tot més potents que l'humà. Hi ha àmbits on possiblement, sense saber-ho, s'està aplicant la intel·ligència artificial".

Artigas creu que el directiu del futur ha de desenvolupar "habilitats relacionades amb la comparació de dades, entendre el coneixement, dominar les noves tecnologies i potenciar els equips". Artigas sentencia: "Està tot per descobrir, però està clar que el directiu i l'empresa tradicional han de canviar".

 

Més informació
Enrique Tomás: "Per entendre Enrique Tomás, recomano agafar l'entrepà més dolent"
Lluïsa Marsal: “El ‘blockchain’ és un Internet distribuït i sense gegants que el monopolitzin”
Mounir Zok: "L'empresa esportiva ja ven més tiquets que seients hi ha en un estadi"
Avui et destaquem
El més llegit