L'Estat mobilitza 200.000 milions d'euros per pal·liar l'impacte del coronavirus

Pedro Sánchez afirma que és la mobilització de recursos "més gran de la història de la democràcia"

El president espanyol, Pedro Sánchez | ACN El president espanyol, Pedro Sánchez | ACN

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la mobilització de 200.000 milions d'euros -prop del 20% del PIB de l'Estat- per fer front a la crisi derivada del coronavirus. D'aquests, 117.000 milions d'euros seran "íntegrament públics" i la resta es complementarà amb recursos privats. L'Estat destinarà 100.000 milions d'euros en línies d'avals de garanties públiques per promoure la liquiditat de les empreses i 17.000 milions d'euros per pal·liar les conseqüències econòmiques de la covid-19 en col·lectius vulnerables.

Més info: El Govern central aprovarà una moratòria de les hipoteques

En roda de premsa després del Consell de Ministres, Sánchez ha dit que és una mobilització de recursos "colossal", la més gran en la història de la democràcia. "No escatimarem cap esforç, no deixarem ningú enrere", ha dit.

Sánchez ha dit que cal ser "contundents" i fer aquest "esforç enorme" i "decidit" per crear un "escut econòmic i social" que faci front a les conseqüències econòmiques de l'estat d'alarma decretat pel coronavirus.

Agilitzar els ERTOs i sense requisits per cobrar l'atur

El Govern espanyol ha agilitzat els tràmits per als Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) que es presentin a conseqüència de la crisi del coronavirus i els considerarà causats per una situació de força major. Les autoritats laborals l'hauran de resoldre en un màxim de set dies. Els treballadors afectats que no compleixin amb el requisit mínim de cotització per cobrar l'atur la podran cobrar igualment i el període en què els treballadors rebin la prestació a conseqüència de l'ERTO no descomptarà com a temps gastat. 

A més, el president espanyol ha anunciat que exonerarà els empresaris que facin ERTO per la covid-19 del pagament de les quotes a la Seguretat Social per "alleugerir les càrregues financeres de les empreses" i "recuperar" l'ocupació al més aviat possible.

Més informació
Les propostes d'Anem x Feina per afrontar la crisi del coronavirus
L’abecedari del treball en època de coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit