Qui et paga la casa en cas d’erupció volcànica?

L'erupció del volcà Cumbre Vieja ha provocat moltes consultes sobre les assegurances en situacions catastròfiques

Una casa prop de la lava del volcà de La Palma | Europa Press Una casa prop de la lava del volcà de La Palma | Europa Press

Durant les últimes hores, l'erupció del volcà Cumbre Vieja a l'illa de La Palma ha afectat un centenar d'habitatges i ha obligat a desallotjar a més de 5.000 persones. Malgrat que els últims vuit dies hi ha hagut més de 25.000 petits terratrèmols a l’illa i el terra s’ha elevat 15 centímetres, el magma va arribar el diumenge a la superfície. La lava avança a 700 metres per hora.

En aquests moments, no hem de lamentar víctimes personals, però l'erupció sí ha provocat danys a habitatges. I d'aquí, n'han sorgit els primers dubtes i un increment de consultes: Qui et paga la casa en cas d’erupció volcànica?

L'erupció volcànica, un risc extraordinari

La majoria d'asseguradores espanyoles considera les erupcions volcàniques com un risc extraordinari, segons detalla Acierto.com. També ho són, entre altres, les caigudes de cossos siderals i aeròlits, i les tempestes ciclòniques atípiques. Asseguradores com ara Mapfre i Caser no les cobreixen. Per tant, qui es farà càrrec dels possibles desperfectes que pugui patir casa meva amb una futura erupció volcànica?

La majoria d'asseguradores espanyoles considera les erupcions volcàniques com un risc extraordinari

Benvingut Consorcio de Compensación de Seguros

Anem a pams. Si ho exemplifiquem en l’àmbit català, com per exemple a la comarca de la Garrotxa, terra de volcans, tot té solució. La nostra salvació és una entitat pública i es diu Consorcio de Compensación de Seguros.

Doncs, tal com indica el Real Decreto 300/2004, de 20 de febrero –pel qual s'aprova el  Reglamento del seguro de riesgos extraordinario- si succeeix una situació similar ens hem d'acollir al Consorcio de Compensación de Seguros. Es tracta d'una entitat pública adscrita al Ministeri d'Economia i Hisenda que es troba al servei de l'assegurador i que actua amb caràcter subsidiari per cobrir als assegurats en situacions com la del Volcà Cumbre Vieja. O, qui sap si en un futur, a la Garrotxa.

 

Volcà en erupció a la Palma el 20 de setembre del 2021 | ACN

Volcà en erupció a La Palma el 20 de setembre del 2021 | ACN

L’assegurança, al dia

Per tal de poder rebre la compensació adequada, necessitem tenir una assegurança de la llar i estar al corrent de pagament de les quotes. El mateix succeeix amb la pòlissa del cotxe si, per exemple, la lava ho engoleix o la cendra fa malbé el motor. L'assegurat haurà de reclamar en aquest mateix Consorci, en el cas dels vehicles.

Malgrat que no és obligatori, per sort, actualment al nostre país, el 75% dels habitatges té contractada una assegurança de llar.

Es molt important pagar totes les quotes de les assegurances, per evitar complicacions en casos de desperfectes

Tot això canvia quan el fet (en aquest cas l'erupció volcànica) es declara com una catàstrofe natural. Serà llavors quan es faci càrrec el Govern, i no el Consorci de Compensació d'Assegurances ni l'asseguradora.

Sembla que a Catalunya podem respirar més tranquils. Malgrat que la zona volcànica de la Garrotxa es considera activa i, dintre d'aquesta catalogació, que el risc que torni a entrar en erupció és moderat només ha tingut un volcà actiu els últims 10.000/15.000 anys. Però d’això en fa molt. I el volcà Croscat i el de Santa Margarida continuen adormits enmig de milers de visitants encuriosits. De moment, val mes prevenir que curar. I el volcà Cumbre Vieja és el primer avís.

Més informació
OkGift, l'assegurança d'encertar regalant
Brokoli, el gestor de l’assegurança en una app
Una Wi-Fi més segura en 6 passos
Catalunya lidera els fraus a l'assegurança del mòbil
Avui et destaquem
El més llegit