L'esmorzar: un àpat indispensable

El primer menjar del dia és, en part, responsable d'aportar l'energia i els nutrients necessaris per començar la jornada

Una dona menja iogurt natural amb granola i fruita fresca | iStock Una dona menja iogurt natural amb granola i fruita fresca | iStock

L'esmorzar és el primer àpat del dia i, en part, responsable d'aportar l'energia i els nutrients necessaris per començar la jornada. Per aquest motiu és una ingesta alimentària important que hauria de cobrir el 25-30% de les nostres necessitats nutritives diàries i incloure aliments d’almenys tres grups bàsics: fruita, cereal i lacti (o beguda vegetal). No obstant la rellevància nutricional de l'esmorzar, de vegades s'acaba convertint en un dels àpats que es fa malament més sovint, o bé no es fa amb justificacions com "no tinc temps".

No només és important el fet d'esmorzar, sinó que s'ha de tenir en compte la seva composició.

Segons la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) l'esmorzar saludable ha de ser variat, complet i equilibrat. No hi ha un esmorzar "ideal", ja que hi ha diverses combinacions que poden adequar-se a les necessitats i circumstàncies personals.

Els efectes observats per un esmorzar deficitari o per l’absència del mateix, s'han relacionat amb un baix rendiment tant acadèmic com laboral, manca d'atenció, baixa energia, cansament, etc. D'altra banda, també hi ha investigacions que relacionen l'absència de l'esmorzar (o deficiència) amb el sobrepès i l'obesitat.

Per què és important un esmorzar saludable?

  • Promou energia des de primera hora del matí
  • Promou atenció i rendiment intel·lectual (tant a nivell acadèmic com laboral)
  • Equilibri en el repartiment de menjars i necessitats nutricionals
  • Pot ajudar a prevenir el sobrepès i l'obesitat

De quina manera, un esmorzar saludable, pot "prevenir" l'excés de pes?

El cos és savi i té unes necessitats que cobrir al llarg del dia. Tot és qüestió d'equilibri entre el que consumim i el que gastem.

Si durant el matí no consumim cap aliment, el cos acabarà demandant energia. Si majoritàriament ens la donem al final de la jornada, per a aquells que després de sopar anem a dormir de seguida, el nostre organisme no té temps de gastar el que hem consumit, de manera que l’energia es va acumulant, un factor que fomenta el guany de pes de forma progressiva.

Creieu que, encara que sigui saludable, tot és vàlid per a tothom?

En les últimes dècades, cada vegada hi ha més persones que no toleren certs aliments tot i ser saludables. Així doncs, partint d'aquests efectes, observats cada vegada a més persones, ja veiem que no tot és vàlid per a tothom.

Deixant de banda els problemes digestius o intoleràncies alimentàries (ja esmentats a un altre article), actualment hi ha eines científiques per conèixer com el nostre organisme assimila aquests nutrients, quins tipus i en quines quantitats serien saludables per a cada persona.

Una de les eines científiques actuals d'aplicar, és la nutrigenòmica amb l'objectiu de conèixer el potencial de reacció que té l'individu davant dels diferents aliments.

Algun exemple de desdejuni saludable

  • Cereal: Pa integral
  • Làctic: Mató
  • Fruita: Figa

Opcional: cafè c/llet sense afegir sucre

Opcional: te o infusió

  • Cereal: Civada integral
  • Làctic: Iogurt o iogurt vegetal
  • Fruita: Nabius, mores i plàtan
  • Greix saludable: Ametlles
Més informació
Els recursos assistencials per a persones grans
Com hem de tenir cura de la pell després de l’estiu?
Cirurgia prostàtica robòtica
Avui et destaquem
El més llegit