• Economia
  • L’espirulina fresca: d’Almenar a la dieta de la NASA

L’espirulina fresca: d’Almenar a la dieta de la NASA

La lleidatana Organa Espirulina, pionera en el seu tractament artesanal, l’incorpora a la dieta amb bombons, formatge de cabra o com a base per a les pizzes

L'espirulina fresca es combina en l'elaboració del formatge
L'espirulina fresca es combina en l'elaboració del formatge
Almenar
05 de Maig de 2023
Act. 05 de Maig de 2023

“El consum d’espirulina artesana és un acte d’amor propi i cap al planeta”. Aquesta màxima, present a la pàgina web de l’empresa lleidatana Organa Espirulina, defineix la filosofia i l’evolució d’un producte, una cianobactèria plena de vitamines i amb una gran quantitat de components beneficiós i saludables. “Si és artesanal, com la que conreem a Organa, és un aliment altament nutritiu i sostenible, que ajuda a equilibrar la dieta de forma natural i fàcil”. La defensa prové de Joan Solé, gerent de la companyia, creada fa quatre anys a Almenar (Segrià) i que actualment es comercialitza fresca, en comprimits i en forma de fideus deshidratats. L’any passat, Organa Espirulina va presentar diversos productes, com un bombó de cacau i espirulina, un formatge de cabra o com a base per la massa de la pizza. Totes les iniciatives formen part d’un dels objectius de la firma: facilitar l’entrada de l’espirulina a la dieta de manera àgil.

 

El boom de l’espirulina, en considerar-se un superaliment, l’ha fet viatjar a l’espai, ja que la NASA l’ha introduït en la dieta dels astronautes. En el cas d’Organa Espirulina, el seu tret diferencial és que la comercialitza fresca, recol·lectada en un hivernacle, i assoleix una producció de tres tones anuals. “El  99% de l'espirulina que existeix al mercat és industrial i la seva qualitat es veu minvada per la seva forma de processament. D'una banda, el procés d'homogeneïtzació trenca les cèl·lules i desnaturalitza la proteïna”. Joan Solé reivindica el mètode artesanal utilitzat per l’empresa que ha impulsat.

Joan Solé: "Els elevats costos de producció no ens permeten entrar en una cadena de distribució llarga"

El benefici de l’espirulina fresca

Organa Espirulina és l’única companyia catalana i europea que va més enllà de l’assecatge de l’alga i la comercialitza fresca. La companyia advoca per aquest mètode productiu, en el qual es conrea a baixa temperatura, en processos artesanals, basant-se en l’economia circular- l’aigua dels conreus es reutilitza- i la venda es realitza de forma directa. Solé afegeix que “els elevats costos de producció no ens permeten entrar en una cadena de distribució llarga. I per això, suposa un orgull dir que coneixem pràcticament a tots els nostres clients per a així poder-los oferir un acompanyament fet a mida”.

 

La firma d’Almenar aposta per introduir aquesta microalga en productes habituals a les cuines que elaboren les companyies de la comarca del Segrià. Així, s’avança en el seu coneixement, alhora que es facilita la seva accessibilitat. “Es tracta de nous aliments més saludables i sostenibles”, indica Joan Solé. L'espirulina té un color blau verd intens, encara que en el paladar el seu sabor és neutre. D’aquesta forma, es converteix en un ingredient senzill per emfatitzar les propietats d’altres productes sense alterar-ne gaire el seu sabor.

L'espirulina és un ingredient senzill per emfatitzar les propietats d’altres productes sense alterar-ne gaire el seu sabor

Divulgació i diversificació

Joan Solé admet la manca d’una tasca divulgativa, que fa que l’espirulina no arribi de moment al gran públic. “Encara s’associa en excés a un consum vinculat a problemes de salut. Encara hem de recórrer un camí molt llarg per normalitzar el seu ús”. Un camí que també va fer el gerent d’Organa amb el propòsit de diversificar les collites de la seva família pagesa tradicional i posar al centre la sobirania alimentària. En temps de restriccions per la sequera que afecten conreus tradicionals de la Plana de Lleida com el cereal o la fruita, potser no és tan esbojarrat imaginar que l’espirulina pot esdevenir una alternativa de futur per l’agroalimentació lleidatana.