Actors econòmics de Lleida demanen fer un "front comú" davant la sequera

Exigeixen als responsables polítics que evitin debats "irresponsables" amb "finalitats electorals"

Representants de diferents entitats econòmiques de Lleida en una roda de premsa per demanar fer front comú davant la sequera | ACN Representants de diferents entitats econòmiques de Lleida en una roda de premsa per demanar fer front comú davant la sequera | ACN

Hostaleria de Lleida, la Cambra de Comerç de Lleida, Unió de Pagesos, ASAJA, JARC i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya han demanat fer un "front comú" davant la sequera "extrema" i la gestió de l'aigua. Els representants de les associacions han manifestat la "preocupació" per la situació i han subratllat que es tracta d'un tema "crucial" que requereix una visió "a llarg termini" i una acció "col·lectiva" per afrontar els reptes que comporta. En aquest sentit demanen promoure "accions de conscienciació" a tots els sectors empresarials i a la població per transmetre la importància d'un recurs "escàs i vital".

En una roda de premsa, els responsables de les diferents entitats han considerat "imprescindible" planificar i invertir adequadament per assegurar la disponibilitat d'aigua en el futur. Així, s'ha demanat aprendre d'altres models que han desenvolupat una gestió "eficient" d'aquest recurs i adoptar "les millors pràctiques" per a la realitat del país. Alhora han exigit als responsables polítics que evitin promoure debats "irresponsables" amb "finalitats electorals" o per "desviar l'atenció de la ciutadania".

El canal d'Urgell

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat al govern espanyol fer un "front comú" per tirar endavant de manera conjunta la modernització del canal d'Urgell i adaptar ajuts "immediats" per a la pagesia afectada pel tancament de la séquia principal de la infraestructura hidràulica. Aragonés ha enviat aquest dijous una carta al president espanyol, Pedro Sánchez, en què el convida a "abordar aquesta situació tan greu" i li demana que l'Estat es comprometi a aportar el 40% del cost de l'obra, mentre que la Generalitat n'aportarà el 60% restant. "El govern de l'Estat hi ha de ser com el de la Generalitat ja hi és", ha afirmat Aragonès des de Mollerussa, on també ha dit que cal fer l'obra per "no hipotecar el futur agrícola". 

Més info: El canal d'Urgell tanca el regadiu amb la sequera

D'altra banda, Aragonès també ha explicat que cal articular "ajudes immediates" per als agricultors que enguany han perdut o perdran les collites per la falta d'aigua. "Hi serem com amb les gelades de l'any passat", ha afirmat, i ha dit que les quantitats dels ajuts es concretaran quan es pugui determinar l'abast del dany. També ha recordat que la consellera Jordà ja va demanar aquests ajuts en la darrera reunió amb el Ministeri d'Agricultura.

Més informació
Jordà exigeix al govern central un decret de sequera
Sequera i resiliència al canvi climàtic
Avui et destaquem
El més llegit