Els nous catalans hipotecats s'estalviaran 260 milions d'euros l'any

Els tècnics del Ministeri d'Hisenda calculen que Catalunya compta amb 70.469 hipoteques anuals

La mitjana de l’impost per hipoteca de 3.684 euros
La mitjana de l’impost per hipoteca de 3.684 euros

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) estima que de les 70.469 hipoteques anuals que es poden signar a Catalunya, amb una mitjana de l’impost per hipoteca de 3.684 euros, l’estalvi serà de prop de 260 milions d’euros. Ho han dit després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat que el consell de ministres d’aquest dijous aprovarà un nou decret llei que obligarà als bancs a pagar l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD) i no als compradors del pis que signen la hipoteca.

Més info: El carrer, la política i la borsa dicten sentència sobre les hipoteques

Gestha calcula, a més, que 458.000 nous titulars de crèdits hipotecaris que anualment hi ha a l’Estat espanyol s’estalviaran 1.147 milions d’euros a l’any en quedar exempts del pagament d’una mitjana de 2.500 euros per cada hipoteca, després que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi anunciat que el consell de ministres d’aquest dijous aprovarà un nou decret llei que obligarà als bancs a pagar l’impost d’Actes Jurídics Documentats (AJD) i no als compradors del pis que signen la hipoteca.

El càlcul de Gestha per Catalunya indica que de les 70.469 hipoteques anuals que es poden signar, amb una mitjana de l’impost per hipoteca de 3.684 euros, l’estalvi serà de prop de 260 milions d’euros. A més, Gestha valora ‘’positivament’’ que el govern espanyol hagi tirat pel dret després de les sentències contradictòries del Tribunal Suprem i que amb aquest nou decret llei deixi clara la normativa que regula aquest impost de les hipoteques.

Els tècnics d’Hisenda ‘’lamenten’’ que el Tribunal Suprem hagi ‘’frustrat les expectatives’’ d’1,5 milions de contribuents, després que el ple de la sala del contenciós administratiu revoqués la nova doctrina que la secció segona d’aquesta mateixa sala, especialitzada en tributs, va establir el 18 d’octubre passat.

Gestha denúncia que el Tribunal Suprem, amb la sentència d’aquest dimarts, ‘’ha salvat a la banca del pagament de l’impost aquests últims quatre anys’’. Els tècnics d’Hisenda asseguren que quan el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgui el contenciós d’aquí a uns anys ‘’haurà prescrit la possibilitat d’obtenir la devolució, amb l’excepció de les persones que hagin recorregut’’ en procés judicial.

Més informació
28 magistrats amb hipoteca
El Suprem dóna la raó als bancs sobre les hipoteques
Avui et destaquem
Comentaris