L'Eurogrup mobilitzarà 550.000 milions d'euros per la crisi del coronavirus

Itàlia i Espanya aconsegueixen que l'accés al fons europeu de rescat sigui sense condicions per a despesa sanitària

Tots els estats tindran accés a les línies precautòries del fons europeu de rescat | iStock Tots els estats tindran accés a les línies precautòries del fons europeu de rescat | iStock

Els ministres de Finances de l'eurozona han acordat mobilitzar 550.000 milions d'euros en crèdits per pal·liar els efectes de la crisi per la covid-19. La reunió d'aquest dijous de l'Eurogrup, que reprenia la sessió suspesa dimarts per manca d'acord, ha donat ara sí llum verda a mobilitzar 250.000 milions d'euros en línies de crèdit reforçades del fons europeu de rescat (MEDE), 200.000 milions en injeccions del Banc Europeu d'Inversions (BEI) en liquiditat a empreses i 100.000 milions en préstecs destinats a mantenir l'ocupació. El titulars de finances han acordat finalment que l'accés al MEDE, una de les qüestions que mantenia encallada la negociació, sigui sense condicions si els diners són per a despesa sanitària.

Més info: Respostes ministerials que donen llum a treballadors, pimes i autònoms

Tots els estats tindran accés a les línies precautòries del fons europeu de rescat davant "aquest repte específic", diu l'acord de l'Eurogrup. "Els únics requisits per accedir a les línies de crèdit serà que els estats membres de la zona euro que les demanin es comprometin a utilitzar-les per donar suport a finançar els costos en sanitat, cura i prevenció relacionats amb la crisi per la covid-19", apunta el text.

L'entesa arriba finalment després que Itàlia, Espanya, França, els Països Baixos i Alemanya hagin acordat un esborrany

Els estats que ho demanin podran accedir fins al 2% del seu PIB a través del MEDE. Els titulars de Finances han acordat que la línia de crèdit estigui només activa mentre duri la crisi pel coronavirus. L'acord per posar el MEDE en el centre de la resposta europea a la crisi pel coronavirus representa una cessió tant d'Itàlia com dels Països Baixos, que representaven les posicions més allunyades durant la trobada.

Itàlia cedeix a l'hora d'acceptar el fons europeu de rescat, cosa que havia rebutjat fins ara, i els Països Baixos cedeixen a l'hora de permetre'n l'accés sense condicions.

L'entesa ha arribat finalment després que Itàlia, Espanya, França, els Països Baixos i Alemanya hagin acordat un esborrany, que posteriorment ha estat acceptat per la resta de membres. L'acord de l'Eurogrup, que es passarà als líders dels 27, deixa tancada una primera fase per pal·liar els efectes pel coronavirus, però deixa oberta l'estratègia econòmica contra els efectes de la pandèmia a mig termini, en la qual hi ha grans desavinences, especialment pel que fa a la mutualització del deute.

Més informació
Un desconfinament "improvisat i irresponsable"
Una tornada a la normalitat realista
Avui et destaquem
El més llegit