El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici | ACN
El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici | ACN

Europa desmenteix l'impacte del procés en l'economia espanyola

La Comissió Europea creu que Espanya creixerà un 2,6% el 2018, una dècima més del que calculava anteriorment

La Comissió Europea desmenteix l'impacte negatiu del procés independentista sobre l'economia espanyola. Brussel·les ha elevat fins al 2,6% la seva previsió de creixement econòmic per a Espanya el 2018, una dècima més que el que calculava anteriorment. El Govern europeu avisa que la situació política a Catalunya podria tenir un "impacte" que no pot ser anticipat.

L'Executiu comunitari ha presentat les seves previsions d'hivern en les quals calcula que l'economia espanyola va tancar el 2017 amb una expansió del PIB del 3,1%, mentre que estima que l'increment el 2019 es moderarà fins al 2,1%.

"Encara que els efectes sobre el creixement dels esdeveniments recents a Catalunya romanen continguts, futurs esdeveniments poden tenir encara un impacte, la grandària dels quals no pot anticipar-se en aquest moment", adverteix Brussel·les en el document, amb una frase similar a la qual ja van exposar en les anteriors previsions de novembre.

L'increment d'una desena en el PIB estimat per aquest any es deu al "sòlid impuls" registrat en la segona meitat del 2017, que ha resultat en un efecte d'arrossegament més gran que l'anticipat en les projeccions passades.

En concret, la Comissió Europea destaca el creixement del PIB en el tercer trimestre del 2017 (del 0,8%), gràcies al consum privat, a la "pròspera" inversió en equip i la contribució "positiva però decreixent" de les exportacions netes. L'expansió en l'últim trimestre de l'any es va reduir fins al 0,7%, segons les estimacions preliminars.

"Senyals contradictoris" sobre l'atur

Brussel·les augura també que el consum privat es desaccelerarà per una menor creació d'ocupació, encara que afegeix que aquest component seguirà sent el principal element del creixement del PIB.

No obstant això, assenyala que existeixen "senyals contradictoris" en dades d'atur per les diferències entre l'atur registrat en les oficines dels serveis públics d'ocupació i l'Enquesta de Població Activa (EPA).

"Els indicadors del mercat laboral mostren senyals contradictoris, amb dades d'ocupació administrativa amb una projecció més positiva que l'enquesta de població activa", indica Brussel·les.

De la mateixa manera, el document subratlla que s'"evaporaran" altres factors que van donar suport a l'augment del consum de les llars en anys anteriors, com la millora de les condicions de finançament, al mateix temps que l'increment dels preus del petroli pot ser un altre "obstacle" per al consum.

Finalment, Brussel·les estima que la inflació augmenti de nou en la primera meitat d'aquest any abans de recobrar una tendència descendent a la fi del 2018, a causa dels efectes de base del preu del petroli, per registrar una mitjana anual de l'1,6%.

Sense dades de dèficit

La Comissió Europea ha començat aquest dimecres una nova estratègia de publicació de previsions, segons la qual publicarà dues versions provisionals a l'hivern i a l'estiu i dues més àmplies a la primavera i a la tardor, en lloc de presentar tres completes al llarg de l'any.

Així, les previsions provisionals únicament cobriran dades anuals i trimestrals de PIB i d'inflació sobre l'any en el qual són publicades i els següents, tant per a la UE i l'eurozona en el seu conjunt com per als Estats membres. Per això, aquestes dues versions no contenen dades sobre dèficit públic.

Brussel·les ha explicat que aquest canvi alinea la metodologia de les projeccions europees amb les d'altres institucions internacionals, com el Banc Central Europeu (BCE), el Fons Monetari Internacional (FMI) i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Més informació
Les deu plagues de la independència
La culpa és de l'octubre
Avui et destaquem
El més llegit