Les exportacions catalanes s'enfilen cap a un nou rècord històric

Segons el conseller Roger Torrent i Ramió, aquestes estaran liderades per l’automoció, la química i els productes farmacèutics

Les exportacions catalanes apunten a rècord | iStock Les exportacions catalanes apunten a rècord | iStock

El Govern preveu que les exportacions catalanes creixeran al voltant d’un 5% aquest 2023 i se situaran per primera vegada al voltant dels 100.000 milions d’euros, segons les estimacions d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del departament d’Empresa i Treball. Es tracta de la xifra més alta de la sèrie històrica, que comença l’any 1993.

Ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en el marc d’una visita a la jornada central de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ. Torrent ha assegurat que aquestes dades no són cap casualitat: hi ha un esforç del teixit empresarial, i també del Govern, per incrementar la mirada internacional de les empreses per fer-nos més resilients, menys exposats i més forts al conjunt de l’economia del país”.

Segons les previsions, les exportacions catalanes estaran liderades aquest 2023 pels sectors de l’automoció, la química i els productes farmacèutics. Pel que fa a la distribució geogràfica, l’agència estima que el creixement de les vendes a l’exterior s’explicarà pels creixements de les exportacions a la Unió Europea -especialment les destinades a països com França i Alemanya-, el Regne Unit o Turquia.

Les vendes a l’exterior equivalen al 35% de PIB català, una ràtio superior a la de països de dimensió similar com Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia

El conseller Torrent ha destacat que l’augment previst del 5% per aquest 2023 és significativament superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 0,8%. Així, les exportacions de les empreses catalanes es consoliden com el principal motor de creixement de l’economia catalana i demostren la robustesa del sector exterior del país. Actualment les vendes a l’exterior ja equivalen al 35% de PIB català, una ràtio superior a la de països de dimensió similar com Dinamarca, Suècia, Portugal o Finlàndia. De fet, en els últims 10 anys les exportacions catalanes han crescut de manera ininterrompuda -a excepció del 2020 a causa del confinament provocat per la Covid-19- i acumulen un creixement del 61% en aquest període (2012-2022).

Tres milions d'euros per a la promoció internacional

Durant la seva intervenció, el titular d’Empresa i Treball ha anunciat un nou ajut per a la promoció internacional de les empreses catalanes amb un pressupost de 3 milions d’euros per aquest 2023. Es tracta de la Línia de Promoció Internacional d’ACCIÓ, que contempla ajuts de fins a 15.000 euros per facilitar la internacionalització de les empreses catalanes, ja sigui mitjançant accions digitals (desenvolupament del web o d’una plataforma d’e-commerce, accions de màrqueting digitals, campanyes publicitàries internacionals o participació en mercats electrònics) o presencials (participació en fires o congressos internacionals, per exemple). 

 

Més informació
L'ADN internacionalitzador de les empreses catalanes
Com Israel ofega l'economia palestina
Catalunya registra unes exportacions de 6.941 milions d'euros
El turisme i les exportacions impulsen l'economia catalana
Avui et destaquem
El més llegit