Cauen un 15,8% les exportacions catalanes de productes d'alt contingut tecnològic

Per àrees geogràfiques, les vendes fora de la Unió Europea van ser un 21,6% inferiors, mentre que les vendes dins de la UE van disminuir un 8,8%

Les vendes dels productes farmacèutics han estat de 2.229,5 milions | ACN Les vendes dels productes farmacèutics han estat de 2.229,5 milions | ACN

Les exportacions catalanes de productes d'alt contingut tecnològic van retrocedir un 15,8% interanual el primer trimestre, fins als 2.841 milions d'euros, segons ha informat aquest dilluns l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). El descens es va produir en tots els grups d'aquesta categoria: les vendes dels productes farmacèutics han estat de 2.229,5 milions, un 15,2% menys; mentre que el grup format per productes informàtics, electrònics i òptics han venut 596,3 milions d'euros, un 11,8% menys. Per àrees geogràfiques, la disminució més destacada és la de les vendes fora de la Unió Europea, ja que han estat un 21,6% inferiors a les del primer trimestre del 2023. D'altra banda, les vendes dins la Unió Europea han disminuït un 8,8%.

Més info: Les exportacions catalanes de productes d'alt contingut tecnològic augmenten un 13,5%

Les vendes a l'exterior de productes de nivell tecnològic mitjà baix també van retrocedir, amb un valor de 2.003,9 milions d'euros, xifra que suposa un descens del 13,9% interanual. El grup del cautxú i matèries plàstiques, productes minerals no-metàl·lics i metal·lúrgia ha disminuït un 5,8%, el de productes metàl·lics un 12,4% i el d’altres productes (com el coc i productes de refinació del petroli, i els vaixells i embarcacions) un 32,2%. Per àrees geogràfiques, el descens registrat ha estat similar respecte als productes d'alt contingut tecnològic, amb un indicador fora de la Unió Europea del 23,3% i del 9,7% a dins.

Les exportacions catalanes de productes d'alt contingut tecnològic van retrocedir fins als 2.841 milions d'euros

Finalment, les vendes de productes de nivell tecnològic baix han estat de 5.989,3 milions d’euros, cosa que representa una disminució del 2,5% interanual. Les vendes a la Unió Europea han augmentat un 4,0%, mentre que les destinades a la resta del món han disminuït, un 13,7%.

Les importacions també mostren disminucions

D'altra banda, al primer trimestre del 2024, les compres de productes industrials a l’estranger mostren disminucions en tots els nivells tecnològics respecte del mateix trimestre de l’any anterior. La disminució de les importacions de productes d’alt contingut tecnològic ha estat la més accentuada dels quatre nivells (-17,4%) i ha afectat especialment les compres a la resta del món (-29,7%), ja que les de la Unió Europea han disminuït molt menys (-4,3%). D’altra banda, les importacions de nivell mitjà alt han disminuït un 8,6%, les de nivell mitjà baix un 15,2% i les de nivell baix un 5,2%.

Més informació
Les exportacions catalanes cauen un 9,3% durant el primer trimestre, fins als 24.249,9 milions
Les exportacions gironines creixen un 87% en l'última dècada
L’economia espanyola creix un 0,7% per l'alça del consum i les exportacions
Avui et destaquem
El més llegit