• Economia
  • Les exportacions de ciment a Catalunya cauen un 29%

Les exportacions de ciment a Catalunya cauen un 29%

La patronal catalana demana suport a l'Administració per frenar una dinàmica negativa que ja dura deu mesos

Fàbrica de la companyia Ciments Molins | cedida
Fàbrica de la companyia Ciments Molins | cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
28 de Febrer de 2024
Act. 28 de Febrer de 2024

Situació d'alerta al sector del ciment. A Catalunya, tots els indicadors van presentar un descens durant el passat mes de gener. Les exportacions ho van fer en un 28,9%; el consum, en un 5,8%; i la producció, en un 15,3%. Una tendència negativa que ja s'allarga deu mesos i que des de la indústria demanen aturar com més aviat millor.

 

En concret, segons dades de Ciment Català, el passat mes de gener se'n van exportar 112.000 tones, se'n van consumir 171.000 i se'n van produir 244.000. Unes dades que des de la patronal catalana interpreten negativament. Les xifres no només són pitjors cada mes que passa, també ho són al global anual. Pel que fa als resultats acumulats durant el passat any, les exportacions i el consum van baixar un 10,2% i la producció un 7,4%. En total, durant els darrers 12 mesos, la producció ha estat de 3,1 milions de tones; les exportacions, d'1,6 milions; i el consum, de 2,1 milions.

Les exportacions i el consum van caure a Catalunya un 10,2% l'últim any; la producció, un 7,4%

Des de Ciment Català atribueixen el panorama actual a "les dificultats que ha de superar el sector per assolir els objectius de descarbonització definits al full de ruta per aconseguir la neutralitat climàtica el 2050". En aquest sentit, Salvador Fernández, president de la patronal, ha demanat a les administracions “un marc regulador clar” que asseguri la rendibilitat de les inversions que hauran de fer les empreses per reduir les emissions contaminants. Tot i això, també ha recordat que les fàbriques de ciment “ja han reduït més d’un 40% les emissions de CO2 des del 1990” però que per arribar a un balanç zero d’emissions el 2050 “caldrà assumir un important esforç econòmic, especialment amb la implantació de mecanismes de captura, emmagatzematge i ús del diòxid de carboni, les conegudes com a tecnologies CAUC”.

 

Des de la patronal demanen un "nou marc regulador" per a la indústria del ciment

Tanmateix, des de Ciment Català també ha sol·licitat a l'Administració Pública unificar i clarificar els tràmits sobre cada procés de sol·licitud de canvi que es puguin efectuar les fàbriques. Actualment, cada OGAU (Oficina de Gestió Ambiental Unificada) al territori funciona de manera diferent, i des de la patronal consideren que no hi ha necessitat de crear línies d'actuació separades. Per això, també han demanat homogeneïtzar els terminis de resposta a cada petició.