Els falsos autònoms costen 600 milions d'euros a la Seguretat Social

El nombre de treballadors per compte propi que haurien de ser assalariats creix un 6,6% en un any

Un repartidor de Deliveroo Un repartidor de Deliveroo

El frau dels falsos autònoms suposa que la Seguretat Social deixi d'ingressar una mitjana de 592 milions d'euros a l'any, segons dades de la unió d'autònoms UATAE.

L'associació calcula, prenent dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), que actualment hi ha 225.000 falsos autònoms a l'Estat espanyol, la qual cosa suposa un increment del 6,6% pel que fa a l'any passat.

L'organització denuncia que aquest tipus de frau suposa una reducció de les despeses de contractació per a les empreses defraudadores, ja que els falsos autònoms paguen el seu propi cost de contractació, no compten amb atur, baixa laboral o vacances, i poden acomiadar-los de forma senzilla perquè no poden adscriure's a cap tipus de conveni col·lectiu.

UATAE a més reclama la regularització de la situació dels Treballadors Autònoms Dependents Econòmicament (TRADE), que són aquells que facturen més del 75% a una sola empresa, perquè se'ls reconegui drets com la prestació per desocupació o les vacances.

La secretària general d'UATAE, María José Landaburu, creu que, per aturar definitivament el frau, s'ha de transformar el règim d'autònoms per dotar el col·lectiu de drets i protegir-los enfront dels abusos perquè així "deixin de ser la figura idònia per al frau".

Més informació
La crisi impulsa els autònoms al sector immobiliari, sanitari i educació
El 20% dels autònoms incrementa la cotització en la darrera dècada
Treball estudia modificar la tarifa plana per evitar els falsos autònoms
Avui et destaquem
El més llegit