La crisi impulsa els autònoms al sector immobiliari, sanitari i educació

El nombre de treballadors per compte propi arriba a 3,2 milions de persones, un 1,3% més que al 2009

El nombre d'autònoms al sector sanitari es dispara per la crisi | iStock
El nombre d'autònoms al sector sanitari es dispara per la crisi | iStock

El nombre d'autònoms s'ha situat en els set primers mesos de l'any en els més de 3,2 milions de persones, un 1,3% més que en el mateix mes de 2009, segons es desprèn d'un estudi realitzat per la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA).

En concret, en l'informe s'apunta que el perfil de l'autònom, "emprenedor per definició", ha evolucionat després de la crisi i s'ha duplicat el nombre de treballadors per compte propi que es dediquen a activitats immobiliàries (+52%), activitats sanitàries (+50,7%) o educació (+49,2%).

Més info: El 20% dels autònoms incrementa la cotització en la darrera dècada

No obstant això, no són els únics sectors, ja que també destaca l'increment d'un 39,2% dels autònoms que desenvolupen la seva activitat en el sector de la comunicació i del 38,8% dels treballadors per compte propi que es dediquen a realitzar activitats professionals, científiques o tècniques.

En el cas dels sectors tradicionals, s'observen creixements en percentatges "molt inferiors" als anteriors o fins i tot descensos. En concret, en el cas dels autònoms de l'hostaleria, en els últims nou anys únicament han augmentat en un 1,2% els treballadors d'aquest règim que es dediquen a aquesta activitat.

A més, la construcció, després de registrar un descens del 21,6% en aquest període, és el sector que més ha vist reduir els seus autònoms en aquest període, seguit d'agricultura (-9,8%), indústria (-7,4%), i transports (-5,6%).

El president de l'ATA, Lorenzo Amor, ha ressaltat que en una dècada Espanya "ha viscut una de les pitjors crisis i una gran revolució". Per això, ha afirmat que el mercat de treball "ja no tornarà a ser el mateix", la qual cosa demostra que, encara que els sectors tradicionals segueixen abastant la majoria de les activitats dels autònoms, són els nous emprenedors els que demostren "amb innovació, talent i tecnologia que hi ha altres nínxols de mercat a completar".

Més info: El Govern espanyol planteja que els autònoms cotitzin segons els ingressos reals

Pel que fa a l'edat, l'informe ressalta que els treballadors per compte propi amb més de 40 anys són els que més s'han incrementat, després de sumar des de juliol de 2009 un total de 282.915 persones a aquesta franja. De fet, han passat de representar el 65,2% fa nou anys al 73% actual.

També destaca l'increment dels autònoms que tenen entre 55 i 64 anys, que han registrat un increment del 14,8%. Per a Amor, l'autoocupació ha estat la solució per a molts majors de 55 anys davant la dificultat de trobar un treball per compte d'altri del que els va expulsar la crisi.

Les autònomes, les protagonistes de l'emprenedoria

Segons el sexe, s'observa com són les treballadores per compte propi les que han estat les protagonistes del *emprendimiento en els últims anys. De fet, els homes han perdut un 1,9% d'afiliació al REPTA, mentre que les dones han crescut un 7,9% des de juliol de 2009.

En els últims nou anys, els negocis dels autònoms que més han incrementat són els que porten menys d'un any en el negoci i els que porten entre tres i cinc anys, "confirmant que la tarifa plana va servir per posar molts negocis en marxa que s'han mantingut en el temps".

En concret, els autònoms que porten menys d'un any han passat del 4,2% de fa 9 anys a representar el 6,1% actual, mentre que els que porten en el negoci entre 3 i 5 anys s'han incrementat fins al 12,1% des del 9,8% registrat en el setè mes de 2009.

Per contra, els autònoms que porten més de cinc anys, malgrat que segueixen sent els més representatius, són l'únic grup d'afiliats al REPTA que ha descendit. Així, en els últims nou anys han passat de representar al 55,8% del total d'afiliats al 54,1% actual.

Aquestes dades, segons l'ATA, confirmen la necessitat d'implantar noves mesures en suport a la consolidació d'aquests negocis que ara porten menys d'un any.

Cauen en 7 CC.AA.

Per regions, un total de set comunitats autònomes han registrat descensos en el nombre d'autònoms entre juliol de 2009 i juliol d'aquest any.

Al capdavant amb el major increment s'ha situat Castella i Lleó (-7,3%), seguit d'Astúries (-7,1%), Galícia (-6,6%), Cantàbria (-5,4%), Aragó (-4,5%), Castella-la Manxa (-2,4%) i Catalunya (-0,8%).

Per contra, el major increment s'ha registrat a Canàries (+14,4%). Per darrere, li segueixen Balears (+11,4%), Andalusia (+9,5%), Madrid (+7,7%), País Valencià (+1,6%), Extremadura (+1,2%) i Múrcia (+0,5%).

El president de l'ATA ha assegurat que les comunitats que han fet apostes decidides per aquest col·lectiu són les que han recuperat les seves xifres precrisi i "han consolidat nous negocis d'autònoms que ja no tornaran a treballar en sectors tradicionals, perquè han vist aquesta nova oportunitat".

En aquesta punt, Amor ha instat a les comunitats que encara no han apostat pels autònoms al fet que es "donin pressa, aprofitin les mesures engegades a nivell nacional i les complementin amb altres propostes que afavoreixin el relleu generacional i la innovació en els sectors més tradicionals".

Més Informació
Treball estudia modificar la tarifa plana per evitar els falsos autònoms
Avui et destaquem
Comentaris