Fer negoci a un país amb només 177 espanyols

Empresaris catalans i de la Costa d'Ivori es reuneixen a l'IESE de Barcelona per debatre oportunitats a l'Àfrica Occidental

De cop, una seixenta d'empresaris de la Costa d'Ivori de visita a Barcelona creen un gran guirigall. Uns riuren, altres gesticulen, tots es posen a parlar alhora i amb energia. Un consultor català els acaba de dir que busca socis locals a l'Àfrica occidental per distribuir-hi productes del gegant espanyol Inditex, i es maravellen amb l'oportunitat. Però a la trobada també hi ha professionals espanyols que s'interessen per desenvolupar projectes en aquesta regió africana. A la Costa d'Ivori, amb només 177 espanyols censats, hi ha possibilitats per a l'empresariat català.

"En els darrers mesos, hi hagut un increment de l'interès espanyol cap al continent africà", observa el professor de l'IESE Lluís Renart. Per l'expert, les empreses catalanes han deixat de veure la Unió Europea i Llatinoamèrica com els seus únics mercats i han començat a apostar per les economies emergents. Dins d'aquesta tendència, Renart, que dirigeix el projecte de l'IESE The Africa Initiative, ha detectat que l'interés ha deixat de concentrar-se al Nord d'Àfrica per prendre pes l'Àfrica Subsahariana.

Dubtes sobre la seguretat
Malgrat haver-hi economies africanes que creixen amb percentatges de dues xifres, els empresaris catalans a vegades temen per la seguretat. L'ambaixadora de Costa d'Ivori a Espanya, Odette N'Guessan, considera que "la situació política al país és estable i molt favorable a rebre inversors internacionals". Ho engloba en un període de refundació i reconstrucció del país, amb "grans obres d'infraestructures actualment en curs" i "un nou reglament d'inversions" que permet crear empreses en 2 dies.

I així també ho destaquen observatoris internacionals, que elogien les facilitats emprenedores que s'hi estan desenvolupant. Les dades que el país, que fa dos anys es trobava en guerra civil, ofereix als inversors són contundents: un ritme de 400.000 habitatges nous l'any, un creixement de l'activitat portuària del 40% i un creixement del PIB proper al 10%. "I el 2020 ja serem una economia emergent", subratlla amb èmfasi l'ambaixadora.


Sectors amb oportunitats
Això, a la pràctica, es tradueix en oportunitats en el sector de les primeres matèries, les infraestructures, les mines i l'energia, la sanitat, el turisme, les energies renovables i l'emprenedoria, explica Leonce Ano, un ivorià que ha cursat un màster a l'IESE de Barcelona. "Cotó, cacao, cauxú, cafè...", detalla sobre aquest estat de 21'1 milions d'habitants. "Hi ha tantes coses a fer-hi", explica abans de marxar de Barcelona per muntar iniciatives emprenedores al seu país d'origen.

Als països de l'Àfrica Occidental hi ha un doble camí pels europeus: la riquesa en primeres matèries i eixamplament de les classes mitjanes. Els empresaris catalans, de sectors com l'inversió, l'industria agroalimentària, l'energia i l'educació, ho han escoltat a l'IESE barceloní a través dels actors empresarials i institucionals d'aquest país.

Avui et destaquem
El més llegit