• Economia
  • El finançament singular es presenta al CEC per "posar fi" al dèficit fiscal

El finançament singular es presenta al CEC per "posar fi" al dèficit fiscal

Aragonès ha anunciat que "l'economia catalana va bé" i ha recordat que "un país que vol mirar a futur no és possible que toqui sostre"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest matí en el Col·legi d'Economistes de Catalunya | ACN
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest matí en el Col·legi d'Economistes de Catalunya | ACN
David Lombrana VIA Empresa
Periodista
Barcelona
25 de Març de 2024
Act. 25 de Març de 2024

“Demanar que els recursos que paguem com a treballadors i treballadores puguin anar destinats a millorar les escoles i els hospitals que fem servir és un privilegi?”. Aquesta és una de les principals qüestions que ha plantejat aquest matí el president de la Generalitat, PereAragonès, i que gira entorn de la proposta de finançament singular presentada en el Col·legi d’Economistes de Catalunya en el marc de la sessió Els reptes econòmics per a Catalunya i la proposta de finançament singular. En un context marcat per una “preocupació àmpliament compartida” protagonitzada per un dèficitfiscal de 22.000 milions d’euros, Aragonès ha anunciat que “el potencial de l’economia del país es veu afectat”.

 

Sis dies després que Aragonès convoqués eleccions anticipades per al pròxim 12 de maig, la consellera d’Economia i Hisenda, NatàliaMas, també present en la trobada d’aquest matí, va anunciar en una roda de premsa el nou model de finançament, que permetria a Catalunya captar el 100% dels impostos i tenir “la clau de la caixa” d’uns 52.000 milions d’euros anuals. Aquest, que permetria doblar els poc més de 25.000 milions que recapta la Generalitat, preveu aportacions econòmiques a l’Estat i a un nou fons de reequilibri territorial, sempre defensant la sobirania fiscal del país.

 

Una reforma dels principis de transparència i equitat

La proposta d’aquest nou model és el resultat que neix arran de la reforma dels principis de transparència i equitat reclamada per part del teixit econòmic i empresarial, així com de les principals patronals com Foment, Pimec o les Cambres de Comerç a inicis d’aquest mes de març, tal com ha detallat en l’inici de la presentació el vocal de la junta de govern del CEC, JaumeMenéndez. “El clam majoritari ha de ser per reclamar transparència”, ha assenyalat en el seu torn la consellera d’Economia i Hisenda, qui s’ha qüestionat que “si dels 52 milions d’euros generats en tributs només reverteixen un 50% a Catalunya, què fa l’Estat amb el 50% restant?”.

En aquest sentit, el clam ve acompanyat de “la necessitat d’una reforma profunda del sistema de finançament de Catalunya, que aporta sistemàticament recursos per sobre de la mitjana de la resta de comunitats, però que se situa molt per sota quant a recursos rebuts”, segons ha apuntat en el seu torn el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, CarlesPuig, qui ha definit el sistema de finançament autonòmic actual ”d'inadequat” i que, a més, “suposa un obstacle per al benestar de la nostra societat”: “Existeix una insuficiència financera crònica que no pot continuar”, ha afegit.

"L’economia catalana va bé”

“Catalunya avança, l’economia catalana va bé” ha volgut remarcar el president de la Generalitat, malgrat l’amenaça que, segons apunta, suposa el model de finançament actual. En aquest sentit, Aragonès ha posat èmfasi en la capacitat del país a l’hora de superar dificultats en un context mundial “ple de disrupcions”, construint una economia “més forta, resilient i dinàmica que mai”. El president de la Generalitat ha destacat els 3,7 milions de catalans que actualment treballen, fet que comporta la taxa d’atur més baixa registrada en els darrers 15 anys, el ritme de creixement de Catalunya, per sobre de la mitjana estatal i europea i el recent rècord de les exportacions catalanes, que per primer cop han superat els 100.000 milions d’euros. “Aquestes xifres han de despertar l’orgull de país i que la prosperitat sigui compartida”, ha pronunciat.

Sense “voler caure en el triomfalisme i l'autocomplaença”, Aragonès, més enllà d’entrar en profunditat quant a la proposta de finançament singular, ha continuat destacant la “gran capacitat de fortalesa industrial del país”, així com les recents inversions de Lotte i Astrazeneca: “Astrazeneca invertiria en un país en decadència? I Lotte? Al Mobile World Congress hem vist la confiança que ens arriba de fora, més que fins i tot la que nosaltres som capaços d’emetre”. 

Aprofitar ”l'oportunitat” que "no hi era" el 2012

Després de les “bones xifres” que ha anunciat Aragonès, ha animat els assistents a imaginar “què podríem fer sense aquest dèficit fiscal?”: “Un país que vol mirar a futur no és possible que toqui sostre. Nosaltres no volem tocar sostre, volem una Catalunya sense límits a l’hora de pensar en el benestar de la gent”. En aquest sentit, ha apuntat que “a Catalunya ningú hauria de qüestionar que ens administrem els impostos que paguem”. Així mateix, Aragonès considera que el país “té força perquè les propostes que tenen un ampli consens es puguin materialitzar i que “el finançament singular que avui ens diuen que és impossible, demà estic convençut que serà una realitat”. 

Aragonès: “Un país que vol mirar a futur no és possible que toqui sostre"

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha destacat la importància d’aprofitar ”l'oportunitat” que ofereix la legislatura espanyola actual, ja que el govern de PSOE i Sumar està assegut ara en una taula de negociació, on es pot abordar el finançament singular, en un context molt més viable que no pas quan Artur Mas va realitzar la seva proposta per acabar amb el dèficit fiscal, quan “a la Moncloa hi havia el PP, i un MarianoRajoy que es negava a estudiar aquesta via”.