El Govern vol recaudar el 100% dels impostos que es paguen a Catalunya

El finançament singular preveu una transferència a l’Estat pels seus serveis i aportar a un fons d’equilibri territorial

La consellera d'Economia, Natàlia Mas, entrega al president, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular per a Catalunya | ACN La consellera d'Economia, Natàlia Mas, entrega al president, Pere Aragonès, la proposta de finançament singular per a Catalunya | ACN

La proposta de finançament singular del Govern preveu que Catalunya recapti el 100% dels impostos per tenir “la clau de la caixa” d’uns 52.000 milions d’euros anuals, segons ha explicat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, en roda de premsa. El nou model proposat preveu aportacions econòmiques a l’Estat i a un nou fons de reequilibri territorial.

El Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021

El finançament singular es basa en la “sobirania fiscal plena” i implicaria que el Govern gestionés i recaptés tributs com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats o els impostos especials, passant de gestionar el 9% dels impostos al 100%. Així, el Govern podria arribar a ingressar el doble dels 25.616 milions que va rebre amb el model actual el 2021.

Més info: Natàlia Mas: "Hi ha una voluntat política per endarrerir el Corredor Mediterrani"

La proposta, que el Govern defensa que és plenament constitucional, preveu una transferència a l'Estat pels serveis prestats, com Defensa o administració de justícia i el pagament a un fons de "reequilibri territorial" per a les comunitats amb menys recursos. "És una proposta justa, raonable i imprescindible", ha dit la consellera, que ha evitat quantificar l'import d'aquestes transferències per no dificultar una negociació que ha de ser "honesta i rigorosa".

El finançament singular: "Un canvi de paradigma"

"Presentem un canvi de paradigma per deixar enrere dècades d'injustícia", ha assenyalat la consellera Mas Guix en la compareixença de premsa posterior al Consell Executiu d'aquest dimarts, on ha resumit el document de 85 pàgines que inclou els detalls del model de finançament singular. Per exemple, concreta que amb la transferència dels ingressos com l'IVA i l'IRPF també suposaria "el traspàs dels mitjans humans, materials i tecnològics per part de l'AEAT a l'ATC".

Segons amb les dades del 2021, darrer any liquidat, a Catalunya es van pagar impostos per valor de 51.981 milions d'euros, dels quals 25.616 milions eren ingressos de la Generalitat i 4.899 milions procedents d'impostos recaptats per la Generalitat. "On és la resta?", s'ha preguntat la consellera. "Més enllà de la deficiència del model també és la seva opacitat. Hi hem de posar llum, veure com funcionen models de l'entorn i que són sostenibles", ha afegit.

Mas ha defensat que "no hi ha autonomia real sense autonomia financera"

Sobre l'impost de societats, la consellera ha criticat que Catalunya no rep cap dels recursos que generen les empreses en el seu territori i que el 2021 va sumar 5.335 milions d'euros, i ha rebutjat l'actual model de bestretes i liquidacions perquè dificulta la planificació financera.

D'altra banda, Mas Guix ha defensat que "no hi ha autonomia real sense autonomia financera" i que l'actualització del model de finançament per a Catalunya després de, ha dit, quatre dècades "d'injustícia" i sis governs és una "necessitat de primer ordre". "És un model de sobirania fiscal plena que la Generalitat gestioni i recapti tots els impostos", ha insistit.

Més informació
L’Ajuntament de Barcelona impulsa una tarifa plana per facilitar el pagament d’impostos
Natàlia Mas endreça Economia abans d’encarar els pressupostos
Natàlia Mas acusa el sistema de finançament autonòmic de limitar els pressupostos de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit