Els Fons Nuclears reben sol·licituds d'inversions que poden generar 300 llocs de treball

La secretaria de gestió de les subvencions l'assumiran tècnics dels consells comarcals i d'Ascó i Vandellòs

Els Fons Nuclears reben sol·licituds d'inversions d'alt impacte que poden generar 300 llocs de treball | ACN Els Fons Nuclears reben sol·licituds d'inversions d'alt impacte que poden generar 300 llocs de treball | ACN

L'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear han rebut un centenar de sol·licituds en la convocatòria d'inversions d'alt impacte. Es tracta d'inversions privades d'uns 60 milions d'euros i que podrien generar fins a 300 llocs de treball. Al juny es resoldrà quins projectes rebran recursos dels Fons, uns 20 milions d'euros a repartir entre una vintena de propostes, aproximadament. L'òrgan de govern s'ha reunit a Ascó (Ribera d'Ebre) i ha ratificat l'acord, d'una reunió telemàtica anterior, d'estendre la secretaria tècnica dels Fons als consells comarcals representats i als Ajuntaments d'Ascó i Vandellòs. Finalment, també s'ha "corregit" el repartiment de la segona bestreta de 47 milions d'euros de 2023 als consistoris.

Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat, i uns dels presidents de l'òrgan de Govern dels Fons Nuclears, ha apuntat que la reunió a Ascó ha servit "per aclarir" la distribució pressupostària dels Fons Nuclears d'enguany i de l'any passat i que es puguin transferir els recursos als municipis beneficiaris i a les convocatòries d'ajuts per a projectes empresarials. "Crec que era l'objectiu de la reunió i ho hem aconseguit. Es podrà desplegar el pressupost disponible del 24 i acabar d'executar el del 23 perquè tots els recursos arribin al territori", ha dit.

Es tracta d'inversions privades d'uns 60 milions d'euros i que podrien generar fins a 300 llocs de treball

Més de 200 llocs de treball

L'òrgan de govern dels Fons de Transició Nuclear ha estudiat el centenar de sol·licituds, "un nombre molt considerable", que s'han rebut en la convocatòria d'inversions d'alt impacte d'enguany. Les inversions privades que han sol·licitat recursos dels Fons Nuclears ascendeixen a uns 60 milions d'euros i es preveu que generaran fins a 300 llocs de treball en el conjunt del territori de transició nuclear. La resolució d'aquestes ajudes es farà al juny. El secretari d'Empresa i Competitivitat ha assenyalat que "no es podran finançar tots els projectes presentats" i ha avançat que preveuen subvencionar una vintena de les sol·licituds, amb ajuts que ascendeixen als 20 milions d'euros.

Repartiment als ajuntaments

La previsió inicial era que aquesta segona bestreta repartís els 47 milions d'euros pendents, cap a la tardor, amb 26.802.816 euros per als 18 municipis de la zona Penta I (1.489.000 euros per a cada ajuntament) i 20.102.000 euros més per als 78 municipis de la zona Penta II (257.717 euros per consistori). També es van adjudicar 6,1 dels quals s'han atorgat al COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre) i la promoció de la Reserva de la Biosfera i la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics.

Secretaria tècnica repartida

L'organització de la secretaria tècnica es va resoldre i aprovar en una reunió telemàtica anterior. Castellanos ha concretat que bona part de la gestió administrativa dels Fons Nuclears els fa de fer la Generalitat mentre que "un tècnic estarà a disposició" dels consells comarcals que formen part de l'òrgan de govern, Baix Ebre, Terra Alta, Ribera d'Ebre, Baix Camp, Priorat, Segrià i les Garrigues. Els ajuntaments d'Ascó i Vandellòs incorporaran els seus tècnics de promoció econòmica per treballar amb els dels consells i estar "plenament informats" de totes les convocatòries d'ajuts i de les línies d'oportunitat que s'obrin per als municipis i empreses dels territoris de transició nuclear. Castellanos ha explicat des d'Ascó que aquesta proposta s'ha ratificat en la reunió d'aquest dimecres i que s'haurà d'incloure en el reglament que s'aprovarà enguany.

Naus industrials eficients a Ascó

L'alcalde d'Ascó ha detallat que els 174.000 euros que van rebre de la primera bestreta dels Fons Nuclears de 2023 es destinaran a millorar l'eficiència energètica del Viver d'Empreses, amb una millora del sostre de la nau i la instal·lació de plaques solars. Els diners de la segona bestreta servirà per a construir noves nous industrials al d'entrada de la central nuclear.

L'alcaldessa de Vandellòs i l'Hospital de l'Infant, Assumpció Castellví, ha celebrat que el municipi té cinc demandes d'inversions d'alt impacte que poden generar nombrosos llocs de treball i també que la secretaria tècnica es consolidi en la idea de recaure en els tècnics dels consells comarcals i dels municipis nuclears d'Ascó i Vandellòs.

 

Avui et destaquem
El més llegit