El fons React-EU destina 1.706 milions d'euros a Catalunya

El territori català és el segon que més ajudes rebrà per finançar projectes en educació, sanitat i serveis socials i donar suport a les pimes i els autònoms

La portaveu del Govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | ACN La portaveu del Govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero | ACN

Catalunya rebrà 1.706 milions d'euros procedents dels fons React-EU, unes ajudes impulsades per la Unió Europea destinades al finançament de nous projectes en educació, sanitat i serveis socials i a donar suport a les pimes i els autònoms després de la crisi de la covid-19. Segons ha detallat el Ministeri d'Hisenda a través d'un comunicat, Catalunya és la segona comunitat que més ajudes rebrà, només per darrere Andalusia (1.881 milions d'euros). També s'emporten una part important Madrid (1.284 milions d'euros) i el País Valencià (1.254 milions d'euros) Al conjunt de l'Estat, les ajudes arriben als 10.000 milions d'euros, dels quals 8.000 es repartiran el 2021 i la resta el 2022. El període per escollir els projectes a finançar venç el 31 de desembre del 2023.

En concret, els fons del programa React-EU es distribuiran a través dels Fons Feder (Fons Europeu de Desenvolupament Regional) i del FSE (Fons Social Europeu), dins dels programes operatius de l'Estat i de les comunitats autònomes. Per altra banda, el Ministeri de Sanitat gestionarà 2.436 milions d'euros addicionals el 2021 per comprar noves vacunes, reforçar l'atenció primària i posar en marxa un pla de reactivació de tecnologies sanitàries.

Els criteris que s'han tingut en compte a l'hora de repartir els fons han estat tres. En primer lloc, l'impacte que ha tingut la pandèmia sobre la riquesa de cada comunitat, un indicador que té un pes equivalent a les dues terceres parts de la partició. Una novena part de l'assignació ha quedat determinada per l'impacte de la crisi en la desocupació juvenil –entre 15 i 24 anys-, mentre que la resta (dues novenes parts) ha tingut en compte l'impacte de la crisi en la desocupació en general.

El fons React-EU forma part del paquet d'ajudes que la Comissió Europea va aprovar el passat mes de juliol i que suma un total de 750.000 milions d'euros per a tots els estats membres. D'aquests, a l'Estat espanyol li corresponen vora 140.000 milions d'euros.

Més informació
Madrid, Catalunya i Andalusia sumen el 54% del fons covid
El gran perill de l'Estat: "Catalunya escolta, Espanya no"
Avui et destaquem
El més llegit