Llum verda al fons de recuperació europeu

Espanya preveu rebre 72.000 milions d'euros en subsidis i 68.000 milions d'euros en crèdits del fons de 750.000 milions d'euros

La cimera dels líders europeus per negociar el pla econòmic | ACN La cimera dels líders europeus per negociar el pla econòmic | ACN

Els líders de la Unió Europea han arribat a un acord per crear un fons de recuperació de 750.000 milions d'euros amb més del 50% de subvencions. Després de quatre dies i quatre nits de negociacions, els caps d’Estat i de Govern de la UE han pactat aquest dimarts al matí un paquet econòmic contra la crisi de la covid-19 finançat amb deute comunitari a llarg termini.

Inclou 390.000 milions d’euros en subsidis i uns 360.000 milions d’euros en crèdits. Una xifra que està lluny dels 500.000 milions d’euros de transferències que s'havien plantejat inicialment i, lleugerament, del límit de 400.000 milions d’euros que defensava Espanya. Els líders europeus també han acordat el pressupost plurianual de la UE per als pròxims set anys que comptarà amb 1,07 bilions d'euros.

Una majoria qualificada d'estats de la UE hauran de donar el vistiplau als plans de reforma dels estats necessaris per accedir al fons de recuperació, a partir d'una proposta de la Comissió Europea. Un sol Estat podrà qüestionar els plans de reforma necessaris per accedir al fons, però no s'aclareix si tindria dret a vetar-los. D'altra banda, els líders europeus han acordat concedir més reemborsaments als frugals per les seves contribucions addicionals al pressupost europeu.

"Això no és gratis"

Espanya preveu rebre 72.000 milions d'euros en subsidis i 68.000 milions d'euros en crèdits del fons europeu de recuperació, segons ha assegurat el president espanyol Pedro Sánchez just en finalitzar aquest dimarts la cimera europea sobre el paquet anticrisi. "Això no és gratis", ha dit Sánchez, que ha recordat que tots els estats s'endeutaran per crear el fons.

Amb la proposta inicial, es preveia que Espanya rebria més subsidis, uns 77.000 milions d'euros. És a dir, que en la negociació ha perdut uns 5.000 milions d'euros. Sánchez ha assegurat que la seva "única línia vermella" en les converses amb els socis europeus era "no arribar a un acord" sobre el pla. "Estava disposat a cedir", ha admès.

Sánchez ha admès que no està totalment "satisfet" amb el volum final de subsidis europeus que rebrà Espanya, però ha defensat que és "una magnitud inèdita". El president espanyol ha assegurat que tenen "pràcticament llestos" els plans de reforma per accedir a aquests fons europeus.

Més informació
Més enllà de la política: adéu austeritat, hola expansió
L'ambulància de la recuperació econòmica
Avui et destaquem
El més llegit