• Economia
  • Caigudes de fins al 50% en la venda de llenya

Caigudes de fins al 50% en la venda de llenya

La davallada del negoci va relacionada, directament, amb les altes temperatures

Les altes temperatures i l’estoc acumulat són algunes de les principals raons per les quals la venda de llenya ha experimentat una davallada d’un 50% | ACN
Les altes temperatures i l’estoc acumulat són algunes de les principals raons per les quals la venda de llenya ha experimentat una davallada d’un 50% | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
26 de Desembre de 2023

Les altes temperatures i l’estoc acumulat són algunes de les principals raons per les quals la venda de llenya ha experimentat, en alguns casos, una davallada d’un 50%, segons fonts consultades per l’Agència Catalana de Notícies. El vicepresident del Clúster de la Bioenergia de Catalunya, Joan Romaní, reclama a la Generalitat més ajudes per minimitzar l’impacte negatiu. En aquest sentit, el dirigent considera que “hi ha una competència deslleial de la bonificació del gasoil de calefacció”. Els venedors de llenya estan molt preocupats, ja que enguany la demanda d'aquest producte és molt baixa. El gerent de Biomassa Forestal Anoia, Josep Tomàs, explica que estan patint una davallada del 50% respecte l'any anterior perquè ja acumulen dos hiverns sense fred. 

 

Tomàs recorda que l'any passat va haver-hi una "sobredemanda", ja que "molta gent va entrar en pànic en sentir a les notícies que podrien haver-hi restriccions de llum i gas". "El 10 d'octubre de l'any passat ja vam haver de dir que 'no' a molta gent per protegir els nostres clients perquè ens estàvem quedant sense material", recorda. Enguany, en canvi, tenen el magatzem "ple de material en bones condicions" mentre que en un any normal per aquestes dates ja tindrien dificultats per subministrar llenya. Romaní reclama a les administracions que "compensin" la bonificació de l'impost al gasoil de calefacció amb "més ajudes per a les calderes de pèl·lets i estella" i també que "els tràmits siguin molt més simples". "Demanem que els diners es rebin immediatament i no amb un temps incert i també que els tràmits siguin molt més simples i no tan carregosos", conclou.

A Novalia Sinergie, empresa ubicada a la Pobla de Claramunt (Anoia), es dediquen a la venda de pèl·let.  La firma factura 14 milions d’euros i exporta un 60% dels seus productes, principalment a Itàlia i a França. A l'empresa osonenca Treballs Forestals Presegue -que es dediquen a fer tot el procés de la fusta i a vendre llenya, tronc i estella- xifren la davallada en les vendes en un 50%. Asseguren que "no hi ha demanda" perquè "l'any passat molta gent va comprar més del que necessitava i encara tenen llenya a casa". "Si no ve el fred serà un any molt dolent", lamenta Jordi Presegue, que diu que, en el seu cas, han pogut recol·locar els treballadors a fer feines al bosc.