Els propietaris forestals alerten que el bosc continua sent "un polvorí"

El sector assegura que les pluges només han estat "un respir" i que hi ha molta massa forestal morta per la sequera

Una de les finques cremades pel foc del Pont de Vilomara i Rocafort | ACN Una de les finques cremades pel foc del Pont de Vilomara i Rocafort | ACN

Les pluges dels darrers dies han ajudat a reduir l'estrès hídric dels arbres, però no han estat suficients i el bosc continua sent "un polvorí". Així ho ha explicat a l'ACN el president de la Federació Catalana d'Associacions de Propietaris Forestals (BOSCAT), Just Serra, qui ha assegurat que la sequera ha fet que hi hagi molta massa forestal morta, que representa "un perill" davant d'un foc.

Ara caldrà veure què passarà al juny i si hi ha més pluges que permetin reduir el risc. Per Serra, l'única manera de lluitar contra els focs és fer gestió forestal. A Catalunya, gairebé el 65% del territori és massa forestal, i el 70% està en mans privades. BOSCAT agrupa 25 associacions forestals, 2.000 propietaris i més de 200.000 hectàrees de bosc.

A Catalunya, gairebé el 65% del territori és massa forestal, i el 70% està en mans privades

Les pluges, només "un respir"

Serra afirma que les pluges han contribuït a millorar la situació dels boscos, però que no han estat suficients per reduir el risc d'incendi i revertir la sequera que viu el país. En la mateixa línia s'ha expressat la directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas, qui ha afegit que ara caldrà veure si aquestes pluges han estat "puntuals" o bé l'inici d'un canvi de tendència, amb un mes de juny més plujós. Un fet que, segons ha dit, permetria entrar en una campanya d'incendis "més normal" i no tan complexa.

Teresa Jordà, ha subratllat que aquesta ha de ser "la legislatura dels boscos"

El Govern i propietaris forestals s'han reunit aquest dissabte al Món Sant Benet de Sant Fruitós de Bages, durant l'assemblea anual de la Federació catalana d'associacions de propietaris forestals (BOSCAT). Durant la trobada, la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, ha subratllat que aquesta ha de ser "la legislatura dels boscos": "És la nostra obsessió", ha afegit.

En aquest sentit, Jordà ha destacat la importància de "gestionar, salvaguardar i, si cal, pagar la conservació del territori i del paisatge". "Si no es fa, el país se'n va a la merda perquè no hi haurà país, només hi haurà àrea metropolitana", ha subratllat. Per Jordà, no pot ser que la gent només recordi la importància d'un paisatge agroforestal "l'endemà d'un incendi".

Més info: Sequera i aliments: no hem sigut previsors

Falta de personal als boscos

L'administració i el sector forestal han subratllat la importància de la gestió forestal com a "única via" per protegir els boscos. Però, el sector forestal es troba amb la falta de personal qualificat per treballar al bosc. El fet que siguin feines dures i poc remunerades fa que hi hagi poca gent que s'hi vulgui dedicar i, per això, Serra ha explicat que treballen per revalorar el bosc.

Més informació
La sequera condiciona les previsions de fruita de pinyol
La Comissió Europea avisa de l'impacte de la sequera en l'agricultura
Pimec demana establir ajuts directes davant la sequera
Avui et destaquem
El més llegit