Més acompanyament psicològic que mai amb la covid-19

La Fundació La Caixa ofereix el servei a més de 7.00 pacients que es troben al final de la vida i a més de 7.500 dels seus familiars

Una professional dona suport emocional i psicològic a una víctima de la pandèmia | Cedida Una professional dona suport emocional i psicològic a una víctima de la pandèmia | Cedida

A part de les conseqüències sanitàries i econòmiques, la covid-19 també ha tingut efectes psicològics sobre bona part de la població. En el cas d'aquelles persones que han viscut de prop la pandèmia, la necessitat d'acompanyament emocional i espiritual s'ha disparat, tal com informa la Fundació "la Caixa". L'entitat ha ofert acompanyament d'aquest tipus a 7.151 pacients al final de la vida i a 7.589 familiars a Catalunya durant el 2020. 

Han estat atesos pels 230 psicòlegs, treballadors socials, metges, infermers, agents pastorals i més de 1.000 voluntaris que formen part de 44 equips d'atenció psicosicial. Actuen a 132 hospitals de tot Espanya i 133 unitats de suport domiciliari. Aquestes són xifres de tot l'Estat espanyol, on han atès un total de 24.894 pacients i 31.836 familiars. A Catalunya, el programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties compta amb 11 equips en 39 hospitals i 42 equips d'atenció domiciliària.  

"La pandèmia ens ha dut moltes morts, morts sense preparar i morts no esperades. Ara podem dir que estem més preparats que abans de la pandèmia per parlar de la mort i de la feina que es fa a les unitats de cures pal·liatives", segons Montserrat Esquerda, directora de l'Institut Borja de Bioètica i col·laboradora del programa. Ha estat, segons la fundació, l'any més intens des que va néixer la iniciativa l'any 2009.

"Els professionals del programa han hagut d'augmentar intensament els seus esforços per mantenir la seva tasca assistencial en unes condicions tan complicades com les que s'han generat en l'àmbit hospitalari", indica l'entitat a través d'un comunicat. La feina no només s'ha centrat en les persones que estaven en situació de final de vida, sinó també a les que s'han vist greument afectades per la covid-19, els seus familiars i els professionals que les atenien. 

Més info: La Fundació ”la Caixa” atorga 1,5 milions d’euros a investigacions socials

Verónica Linares, una de les psicòlogues del programa a Tarragona, assegura que "una de les coses que hem detectat és la necessitat d’oferir una atenció integral al malalt. S’atén el cos i la salut, i és un repte passar a un paradigma més psicosocial. La covid-19 ha posat en relleu la importància d’aquest tipus d’atenció i també la necessitat que la figura del psicòleg tingui més presència en el sistema sanitari per poder fer aquest acompanyament psicològic, espiritual i relacional. Fins ara s’ha estat treballant amb el dualisme entre cos i ànima, però ja estem vivint un moment en què podem integrar ambdues parts i tractar-les com un tot".

L’avaluació científica del programa conclou que l’atenció psicosocial oferta respon a les necessitats i millora en el 90% els símptomes que provoca la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic dels malalts atesos. L’estudi estableix que el 92% de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent o molt bona l’atenció rebuda, i prop del 90% asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la majoria, de comunicació i de relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport.

Més informació
Nova convocatòria de La Caixa de suport a projectes socials
La Fundació ”la Caixa” impulsa la 12a edició del Gran Recapte amb 300.000 euros
La Caixa redobla esforços en la lluita contra la pneumònia
Avui et destaquem
El més llegit