Futpro i el Barça femení com a punt de partida

Millora de salaris, lluita contra l’assetjament sexual, facilitat per la maternitat i unitat d’acció per contrarestar la precarietat de l'esport femení

Alexia Putelles amb la Pilota d'Or | EP Alexia Putelles amb la Pilota d'Or | EP

A mitjans de novembre del 2021 va sortir a la llum un succés que va fer “dir prou” a les jugadores del Rayo Vallecano i als seguidors del futbol femení en general. Durant el partit contra l’Athletic de Bilbao, la futbolista Camila Sáez va patir un fort cop de cap mentre jugava. El metge de l’equip basc va anar de seguida a atendre la futbolista de l'equip rival. Però de l’equip madrileny no va anar-hi ningú. Per quin motiu? Perquè el Rayo no envia cap metge amb el seu primer equip femení. Segons va denunciar la seva companya i capitana, Pilar García, ningú del club es va posar en contacte amb Sáez els dies posteriors per interessar-se pel seu estat de salut. És el que coneixem com la precarietat del futbol femení.

Tot i que el 25 de setembre de 2020, la llavors presidenta del Consell Superior d'Esports (CSD), Irene Lozano, va afirmar que la primera divisió del futbol femení espanyol passaria a tenir la consideració de lliga professional a partir de la temporada 2021/2022, és a dir l’actual, no s’ha traduït en grans millores. Era un fet històric, atès que fins ara només ostenten aquesta consideració la Primera i Segona de futbol masculí i l'ACB de bàsquet. Per tant, l’anomenada Primera Iberdrola passava a ser una lliga professional. O no, veient la situació actual.

L’origen de Futpro

Malgrat formar part d’una lliga professional, les jugadores de tots els equips de l’Estat demanaven des de fa temps un conveni col·lectiu que defensi els seus drets i garanteixi la igualtat al futbol femení. La falta de serveis mèdics esmentats anteriorment, salaris que no arriben al mínim interprofessional, l’assetjament sexual o la poca combinació de la maternitat, han donat la benvinguda al nou sindicat de futbolistes professionals, Futpro, des de l’1 de desembre de 2021. Impulsat per l’advocada especialitzada en dret laboral i dret esportiu femení, Amanda Guitérrez, compta amb el suport de la recent Pilota d’Or Alexia Putellas o una àmplia representació del Barça, com ara Andrea Pereira (vocal de la junta directiva i estudiant de Dret) o Patri Guijarro. La gran diferència: només està dedicat al 100% al futbol femení.

Futpro va néixer el desembre de 2021 i està liderat per Amanda Guitérrez, advocada especialista en dret esportiu femení

Que el Barça femení guanyés el triplet la temporada passada, inclosa la Champions, ha provocat que equips com el de la ciutat comtal, el Madrid, el Llevant o l’Atlètic de Madrid, sí que inverteixin i apostin per la competició. Si una jugadora no pot viure del futbol, és normal que destini la jornada a altres activitats, com ara ampliar els estudis o altres activitats laborals. Recordem que hi ha clubs femenins que s’aferren a un conveni mínim de 16.000 euros anuals per jugadora o, inclús, redueixen la jornada al 75% per pagar-ne només 12.000, tal com explica l’advocada Guitérrez.

Tal com comenta en una conversa amb VIA Empresa l’experta en dret esportiu: “el Rayo Vallecano no està respectant el conveni col·lectiu, a part que ha succeït en moltes ocasions que quan es juga a fora no es disposa de metge”. “Per altra banda, l’èxit del Barça femení es deu a una gran aposta i inversió per l’equip, com per exemple el pròxim partit de la Champions que tindrà lloc al Camp Nou contra el Madrid. El club català és un exemple per la resta de clubs femenins. Si s’inverteix, les jugadores responen. Després arriben els premis col·lectius i pots cridar l’atenció. Són les conseqüències d’un bon treball”, continua Guitérrez.

Guitérrez: “L’èxit del Barça femení es deu a una gran aposta i inversió per l’equip. Són les conseqüències d’un bon treball”

Una reivindicació per la igualtat en el món del futbol femení que va en bon camí. I que jugadores com Alexia Putellas, no només hi donin suport, sinó que ho reivindiquin i en formin part, marca la diferència. Una unitat d’acció que valdrà, i molt, la pena.

Més informació
El Barça tanca un acord de patrocini amb Spotify per 280 MEUR
La reflexió obligada del soci del Barça
Avui et destaquem
El més llegit