Acord per ampliar l'excepció ibèrica

La mesura per limitar el preu del gas natural s'allarga fins al 31 de desembre

Imatge d'un conducte de gas | iStock Imatge d'un conducte de gas | iStock

El govern espanyol ha anunciat un acord amb la Comissió Europea per ampliar l’excepció ibèrica. La mesura, que s’allargarà fins al 31 de desembre, permet limitar el preu del gas natural en el mercat majorista d’electricitat a Espanya i Portugal. “Permet seguir protegint els consumidors”, apunta Teresa Ribera.

La ministra per a la Transició Ecològica, a les portes d’una trobada de ministres europeus d’Energia a Brussel·les, ha assegurat que l’acord “està treballat i tancat”. Les converses, segons el criteri de la dirigent espanyola, impliquen efectes positius a l’hora de controlar els increments. En aquest sentit, si fins ara el consumidor assumeix una pujada de cinc euros mensuals, amb l’acord la xifra baixa a dos euros. 

Ara bé, Ribera defensa que si els preus del gas natural es mantenen en els actuals nivells, probablement no caldrà activar el mecanisme. El Consell de Ministres, aquest mateix dimarts, donarà el primer pas formal per l’extensió de l’excepció i, en els pròxims dies, s’espera la validació per part de la Comissió Europea. 

La crisi derivada de la guerra d’Ucraïna ha estat el punt d’inflexió d’Europa per accelerar els plans per posar fi a la dependència energètica de Rússia. En aquest sentit, fins a l’any 2027, les institucions comunitàries impulsen una inversió de 210.000 milions d’euros pel desplegament d’energies renovables.

Més informació
La UE vol reduir un 11,7% el consum d'energia
La UE invertirà 13.500 milions en investigació i innovació el 2023
El port de València necessita a Teresa Ribera
Avui et destaquem
El més llegit