• Economia
  • La UE invertirà 13.500 milions en investigació i innovació el 2023

La UE invertirà 13.500 milions en investigació i innovació el 2023

En el programa es recullen ajudes en matèria d'energies renovables i accions pel clima entre d'altres

Les energies renovables són el fonament de la transició energètica
Les energies renovables són el fonament de la transició energètica
Redacción VIA Empresa
Barcelona
07 de Desembre de 2022
Act. 07 de Desembre de 2022

La Unió Europea destinarà 13.500 milions d'euros entre el 2023 i el 2024 a la investigació i innovació en la recerca de solucions per als reptes mediambientals, energètics, digitals, i geopolítics als quals s'ha d'enfrontar Europa al llarg del pròxim any. La inversió forma part del programa de recerca i innovació de la UE Horizonte Europa, dotat de 95.500 milions d'euros.

 

Dels 13.500 milions pressupostats, 5.670 aniran destinats a aconseguir objectius clau de l'acció pel clima, trobar solucions innovadores per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i l'adaptació necessària al canvi climàtic. 1.670 milions d'euros més s'utilitzaran en el suport a la biodiversitat i més de 4.500 milions donaran suport a la transició digital i al desenvolupament de tecnologies digitals essencials de la UE de cara a la integració de les noves tecnologies en les nostres vides.

També es prestarà un ampli suport a la Nova Bauhaus Europea, un pacte verd europeu que obre noves oportunitats de disseny. Es tracta d'una iniciativa posada en marxa per la Comissió Europea amb el propòsit de redefinir el model de vida i el sistema cultural i econòmic de la societat. La Nova Bauhaus Europea és un bressol de projectes que pretén mostrar els beneficis de la transició ecològica a la vida quotidiana de les persones i als seus espais vitals.

 

S'invertiran gairebé 970 milions d'euros per ajudar a accelerar la transició cap a una energia neta

També s'invertiran gairebé 970 milions d'euros per ajudar a accelerar la transició cap a una energia neta i augmentar la independència energètica d'Europa davant dels proveïdors poc fiables i la volatilitat dels combustibles fòssils.

L'any 2023, el programa de treball també dirigirà inversions de més de 1.000 milions d'euros a la recuperació d'Europa dels danys econòmics i socials causats per la pandèmia de COVID-19. Com a mesura de reforç i prevenció, a més, també es fomentarà la investigació i la innovació amb 336 milions d'euros per millorar la preparació davant de pandèmies i respondre a emergències sanitàries, d'acord amb els objectius de l'Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant d'Emergències Sanitàries (HERA).

Reptes mundials

El programa de treball d'Horizonte Europa per al 2023-2024 inclou, a més, accions destinades a donar suport i reforçar iniciatives internacionals en matèria d'energies renovables, sistemes alimentaris, salut mundial i observacions mediambientals.

El programa Horizonte Europa inclou accions destinades a reforçar iniciatives en matèria d'energies renovables, sistemes alimentaris i salut mundial

Pel que fa a la cooperació amb la Xina, el programa de treball se centrarà a abordar els reptes mundials a través de dues iniciatives de recerca sobre alimentació, agricultura i biotecnologia, i canvi climàtic i biodiversitat.

L'obertura a la cooperació internacional està equilibrada amb la necessitat de salvaguardar els interessos de la UE en àmbits estratègics. A part, també es destinaran 70 milions a mesures de suport específic a Ucraïna. Entre les noves accions cal esmentar el reforçament de l'accés dels investigadors d'Ucraïna a les infraestructures de recerca europees, la continuació del suport als científics sanitaris d'Ucraïna i el suport a la reconstrucció climàticament neutra de diverses ciutats ucraïneses.