La gasolina retalla la inflació a Catalunya a l'octubre

El preu dels carburants ha pujat menys que l'any passat en termes anuals i deixa l'IPC a l'1,9%

El preu dels carburants fa baixar l'IPC
El preu dels carburants fa baixar l'IPC

Els preus a l'octubre a Catalunya han pujat vuit dècimes en relació amb al setembre deixant la inflació anual en l'1,9%, dues dècimes menys que el 2,1% de taxa de l'IPC que es va registrar al setembre, segons ha publicat l'Institut d'Estadística espanyol. Aquesta caiguda de la inflació anual s'explica bàsicament pel fet que el cost de les gasolines aquest mes d'octubre ha pujat menys que a l'octubre de l'any passat, acompanyat pel fet que les botigues de vestit i el calçat han incrementat preus de forma més moderada que fa un any.

Les úniques cistelles que impulsen a l'alça la inflació anual aquest mes d'octubre han estat la dels aliments frescos i les begudes no alcohòliques i la cistella de begudes alcohòliques i el tabac. En la cistella de productes d'aliments frescos ha influït a l'alça el preu de les fruites fresques, que aquest octubre pugen mentre que l'any passat es van mantenir estables.

En concret, les fruites fresques han incrementat un 13% el preu en relació amb al setembre, mentre que en taxa anual l'augment ha estat del 10%. Des que va començar l'any, les fruites fresques ha pujat els preus un 15,2%, en dades referides a la mitjana de l'Estat espanyol.

El principal impacte a la baixa de la inflació l'ha protagonitzat la cistella del transport pel fet que el cost de les gasolines aquest mes d'octubre tot i haver pujat ho ha fet menys que a l'octubre de l'any passat. També en aquesta cistella ha influït aquest octubre el comportament més moderat que fa un any dels preus dels bitllets d'avió i del preu dels cotxes.

A Catalunya, els preus que més han augmentat, i amb diferència, han estat els de el vestit i el calçat, que s'han disparat un 11%, mentre que els que més han baixat han estat l'oci i la cultura, amb una caiguda de l'1,7%. Tot i aquest increment del preu de la moda, les botigues de vestit i calçat han pujat aquest octubre menys del que ho van fer a l'octubre de l'any passat.

La cistella de l'habitatge també ha frenat la inflació aquest octubre com a conseqüència del preu de la factura del gas, que baixa aquest octubre quan l'any passat va pujar, i la factura elèctrica, que aquest any s'incrementa però menys que a l'octubre de l'any passat.

Finalment, l'oci i la cultura ha influït també perquè els paquets turístics han reduït més els preus aquest any que a l'octubre de l'any passat.

La inflació subjacent, la que no té en compte el comportament dels aliments frescos ni dels derivats del petroli, s'ha situat a l'octubre en el 0,9%, tres dècimes menys que al setembre.

Demarcacions

En el conjunt de l'Estat espanyol, els preus han pujat nou dècimes i han deixat la inflació anual en l'1,6%, dues dècimes per sota de la registrada en el mes de setembre.

Els preus a la demarcació de Barcelona s'han incrementat set dècimes en relació amb al setembre i han deixat una taxa d'inflació anual de l'1,8%, quatre dècimes menys que la registrada el mes anterior. La inflació anual a Barcelona s'ha situat una dècima per sota de la mitjana catalana de l'1,9%.

A Girona, els preus han pujat nou dècimes a l'octubre en relació amb al setembre, deixant una inflació anual del 2,1%, tres dècimes per sota de la registrada al setembre. La taxa d'inflació de Girona és la més alta de les quatre demarcacions de Catalunya, i se situa dues dècimes per sobre de la mitjana catalana.

A Lleida, els preus han pujat nou dècimes a l'octubre en relació amb al setembre i deixen una inflació anual de l'1,9%, dues dècimes menys que la registrada al setembre. A Lleida, la inflació anual se situa en el mateix nivell que la mitjana de Catalunya.

Finalment, a Tarragona els preus a l'octubre han ascendit vuit dècimes en relació amb al setembre i han deixat una inflació anual de l'1,6%, dues dècimes menys que la registrada el mes anterior. La taxa d'inflació de les comarques tarragonines és la més baixa de Catalunya i se situa tres dècimes per sota de la mitjana catalana.

Més informació
La inflació baixa dues dècimes a l’octubre i se situa en l'1,6%
Els aliments frescos deixen la inflació plana al setembre
L'encariment dels aliments fa pujar l'IPC a l'1,8% al setembre
Avui et destaquem
Comentaris