La gasolina dispara la inflació al 2,3% al juny

L'IPC puja dues dècimes més que al maig i se situa en xifres de l'abril de l'any passat

El preu dels carburants dispara l'IPC | iStock El preu dels carburants dispara l'IPC | iStock

L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha escalat un 0,3% durant el juny en relació amb mes anterior i ha elevat dues dècimes la seva taxa interanual, fins al 2,3%, el seu nivell més alt des d'abril del 2017 (2,6%), segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Estadística assenyala que en el repunt de la taxa interanual de l'IPC del juny ha influït principalment l'encariment dels carburants i les gasolines, davant del descens de preus que van experimentar el mateix mes de l'any passat.

La taxa interanual del juny és la vintena segona taxa positiva que encadena l'IPC interanual i implica que els preus siguin avui un 2,3% superiors als de fa un any.

Després d'haver registrat durant el gener una taxa interanual del 0,6%, la més baixa en 16 mesos, l'IPC interanual va tornar el febrer a superar l'1%, tendència que es va mantenir durant el març i l'abril. El maig ja es va aconseguir la barrera del 2%, a la qual no s'arribava des d'abril del 2017 (2,6%).

En el sisè mes del 2018, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual al 2,3%, dues desenes per sobre de la registrada el mes de maig, mentre que la variació mensual va ser del 0,2%.

En termes mensuals, l'IPC va pujar un 0,3% durant el juny, davant de l'estancament que va experimentar el mateix mes del 2017.

Més informació
Els carburants i l'electricitat fan pujar l'IPC al maig
L'IPC es dispara per la llum i les gasolines
L’efecte calendari de la Setmana Santa retalla l’IPC fins a l’1,2%
Avui et destaquem
El més llegit