"Aquest país no té el GPS posat i està regit per ineptes, que no sé si ho són de debò, o intencionadament per interessos", ha assegurat Josep Maria Gay de Liébana per començar la conferència que ha inaugurat les activitats del grup de Joves Economistes al Col·legi d'Economistes. "El país necessita una revifada, i Gamonal és una prova que la gent està cansada i farta del que hi ha", ha sentenciat el professor d'Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona (UB).
"La culpa és de Felipe González"
Gay de Liébana ha repassat l'evolució de l'economia espanyola els darrers anys, que qualifica com "l'economia del pelotazo que ens ha portat a l'economia del totxo i el diner fàcil. I el diner fàcil sempre és enganyós". Pel professor de la UB, el resultat són dos problemes difícilment corregibles: "el gran nivell d'atur juvenil, i el d'aturats de llarga durada, que ja no treballaran mai més".
Tot plegat té l'origen, però, en una mala reconversió industrial, segons Gay de Liébana. "La culpa és de Felipe González, ja que durant la reconversió industrial no es va aprofitar per fer canvis i apostar per un model industrial amb valor afegit". El professor no ha deixat d'insistir en la responsabilitat dels polítics, i també ha tingut dures paraules per l'actual govern espanyol que "ha canviat amb traïdoria la cotització de la retribució en espècies".
"Només parlem d'acomiadament, i no de contractació"
La "crisi sistèmica" que vivim segons Gay de Liébana afecta a tots els àmbits de la societat, i reclama "dir prou" al seguidisme de les recomanacions europees. "Només parlem de l'acomiadament, i ningú parla de facilitar la contractació, per exemple amb quotes més baixes de la seguretat social", assegura.
Gay de Liébana, tot i reivindicar la seva oposició a l'economia submergida, n'ha destacat que "si no funcionés, hi hauria una revolta". Una economia submergida que creu que l'augment de l'IVA ha encoratjat. "Tanquen els petits comerços i passen a treballar d'amagat, per exemple les perruqueries". Un altre indicador són els bars: "un carrer sense bars és un carrer mort, i quan aquests tanquen, mal senyal", ha sentenciat després d'indicar que n'han tancat 50.000 entre 2008 i 2012.
"El deute públic ha augmentat en 600.000 milions des del 2007"
El professor de la UB ha presentat les dades que indiquen que, des del 2008, la despesa ha estat per sobre dels ingressos de l'estat. De fet, mentre la despesa augmentava, els ingressos es reduïen. "Això vol dir que cada any el dèficit és més gran. Com pot ser que ningú se n'adonés? Serveixen de res les Corts Generals? Entre 2008 i 2013 el forat dels comptes públics és de 545.000 milions d'euros i ningú n'ha dit res al Congrés", ha assegurat.
Gay de Liébana destaca el fet que el pes del deute s'està acostant cada cop més al 100% del PIB, superant el 60% màxim que fixaven els criteris d'adhesió a la Unió Europea, dels quals "ningú se'n recorda". Pel professor, "hauríem d'agafar tot el deute que supera el 60% del PIB i establir-lo com a deute perpetu a llarg termini". D'aquesta manera es podria obtenir un respir que permetés "reestructurar la resta del deute, però això requereix una disciplina fiscal que difícilment sabrien complir".
Gay de Liébana: "Aquest país està regit per ineptes"
L'economista proposa facilitar la contractació i reestructurar el deute públic com un primer pas per reconstruir l'economia espanyola
21
de Gener
de
2014