
Dona, de la generació Z (1997 – 2012), jornada laboral diària de 8 hores amb una professió relacionada amb el món de la tecnologia, la informàtica, el màrqueting i la comunicació i amb la síndrome de Wanderlust, és a dir, que té un esperit viatger, que ama recórrer el món i sent un desig incontrolable per viure noves experiències en llocs desconeguts. Aquest és el prototip predominant d'una persona workation, és a dir, un nòmada digital que combina vacances i treball. Un percentatge que s'ha incrementat a la ciutat comtal durant les últimes dècades, ja que 1 de cada 3 nòmades digitals a Espanya escullen Barcelona com a lloc de treball.
1 de cada 3 nòmades digitals a Espanya escullen Barcelona com a lloc de treball
En primer lloc, el workation és una modalitat laboral que permet als professionals treballar de manera remota des de destinacions habitualment turístiques. El terme combina les paraules angleses work (treball) i vacation (vacances). Segons explica a VIA EmpresaDavid Uriarte, CEO d’Aticco Living, "el workation consisteix a allotjar-se temporalment, sovint a l’estiu, fora de la residència habitual en llocs atractius com Barcelona, Bali o les Illes Canàries".
Segons Uriarte, aquesta tendència està en auge a causa de la covid-19 i dels canvis demogràfics. “Les expectatives laborals dels millennials i la generació Z donen més importància a la vida personal, no només a la professional. Busquen flexibilitat, benestar i un equilibri real entre vida i treball, i això està molt relacionat amb aquesta nova manera de treballar”, apunta.
En la mateixa línia s'expressa la representant de la Comissió de Joves al Col·legi d'Economistes Lidia Vives en l’article De l'atur juvenil a l'estabilitat de les oposicions on explica que, “actualment, també observem el fenomen de la renúncia silenciosa, on els joves sembla que no busquen càrrecs directius elevats, sinó llocs de treball que ofereixin més llibertat, conciliació i la possibilitat de treballar des de qualsevol lloc. Fomentar aquest tipus de facilitats pot ser molt efectiu per atraure talent. És cert que l'administració pública no sempre és pionera en aquest aspecte, però l'empresa privada té l'oportunitat de ser-ho”.
Més enllà del prototip del workation

La psicòloga, consultora de Recursos Humans i coach executiva Aida Jurado considera que practicar workation pot ser una bona vàlvula d’oxigen, sempre que la persona tingui clars els límits i un horitzó temporal definit. “Canviar d’escenari suposa també un canvi mental, i això pot afavorir moments de més creativitat i motivació, perquè sents una il·lusió diferent i un estat d’ànim més positiu”, explica a VIA Empresa.
Tanmateix, Jurado adverteix que cal tenir consciència clara: “O estem de vacances o estem treballant”. Durant la pandèmia ja es recomanava trobar un racó específic a casa per treballar, on en entrar s’activi la mentalitat laboral i es promogui la concentració, evitant distraccions.
Jurado destaca que pots sentir la necessitat de demostrar que ets igual o més productiu que els altres, cosa que pot generar una autoexigència oculta
D’altra banda, Jurado destaca que, quan treballes en un entorn workation, pots sentir la necessitat de demostrar que ets igual o més productiu que els altres, cosa que pot generar una autoexigència oculta. També apunta que la desconnexió emocional es complica, ja que és més difícil reunir-se presencialment, sigui setmanalment o mensualment, i això pot provocar sensacions de solitud i aïllament.
A més, existeix una comparació important, perquè moltes professions no es poden permetre aquesta modalitat. No només parlem dels treballadors operaris a fàbriques, sinó també d’oficis assistencials com la infermeria, on el contacte directe amb el pacient és essencial. Aquest desequilibri crea una situació complexa i difícil de gestionar.
La nova onada de teletreballadors impulsa Barcelona com a ciutat clau
Actualment, més d'un terç dels professionals extracomunitaris que arriben a Espanya trien Barcelona com a lloc de residència temporal. Així ho reflecteixen les últimes dades de l'Observatori Permanent d'Immigració, basats en els permisos de residència concedits a teletreballadors de fora de la Unió Europea. Aquest flux de talent internacional genera un gran impacte positiu a Barcelona, especialment en el seu teixit empresarial, econòmic i social.
Més d'un terç dels professionals extracomunitaris que arriben a Espanya trien Barcelona com a lloc de residència temporal
Davant d’aquesta situació, sembla evident que Barcelona no només atrau talent, sinó que també ofereix un estil de vida que sedueix. I potser aquí hi ha la clau: en un món hiperconnectat, triar on viure és també triar com viure. I Barcelona, per a molts, és sinònim d’equilibri.