La Generalitat crea un programa per impulsar la transformació digital de mil pimes

La iniciativa, anomenada ProACCIÓ 4.0, contempla ajuts de fins a 14.000 euros i una línia de préstecs

La Generalitat activa ajuts de fins a 14.000 euros per acompanyar un miler de pimes en els seus processos de transformació tecnològica La Generalitat activa ajuts de fins a 14.000 euros per acompanyar un miler de pimes en els seus processos de transformació tecnològica

L’empresa del futur ja és aquí. El big data, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o la robòtica ja juguen un rol rellevant per al món empresarial. La indústria 4.0 suposa canvis globals que estan transformant la manera d’entendre la indústria, la fabricació dels productes o els models de negoci actuals. El teixit empresarial es troba a les portes de la quarta revolució industrial. La transformació tecnològica és una realitat, però l’empresa catalana encara no l’ha incorporat plenament als seus negocis.

Amb l’objectiu d’acompanyar el teixit productiu català en aquest procés de transformació, la Generalitat, ha creat el programa ProACCIÓ 4.0, que exercirà de punt de trobada a Catalunya per sensibilitzar, assessorar i acompanyar les empreses catalanes per accelerar la digitalització del teixit productiu català. Aquest programa s’articularà des de la Direcció General d’Indústria a través d’ACCIÓ i exercirà com a finestreta única en aquest àmbit. Es preveu que el programa ajudi un miler pimes catalanes al llarg dels propers tres anys.

La Generalitat activa ajuts de fins a 14.000 euros per acompanyar un miler de pimes en els seus processos de transformació tecnològica

A través d’aquest programa es busca impulsar la transformació tecnològica a la indústria catalana fomentant la incorporació de tecnologies com la realitat augmentada i virtual, la impressió 3D, el big data, la intel·ligència artificial, el 5G, la internet de les coses (IoT), el blockchain o la robòtica col·laborativa.

Carles Miranda, coordinador d’Indústria 4.0 a ACCIÓ, destaca que “aquesta quarta revolució industrial impactarà tots els actors clau del nostre teixit productiu, des de les grans multinacionals a les startups i les pimes i, sobretot, les persones”. “Parlem d’una revolució global que ja està canviant la manera d’entendre la indústria i els models de negoci i per això tota empresa s’hi ha d’adaptar si vol seguir sent competitiva”, assegura. Segons Miranda, “Catalunya ja té molts actius per ser 4.0: una economia industrial i diversificada, un potent ecosistema de proveïdors de solucions 4.0, conjuntament amb infraestructures tecnològiques de primer nivell”.

Per desenvolupar aquest programa, ACCIÓ compta amb la col·laboració del Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball,  PIMEC i Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Cupons indústria 4.0, fins a 14.000 euros per integrar tecnologies 4.0 

Una de les iniciatives més destacades del programa ProACCIÓ 4.0 són els Cupons indústria 4.0. Es tracta d’una nova modalitat d’ajuts directes de fins a 14.000 euros, amb un pressupost anual de 2 milions d’euros, per contractar serveis de consultoria amb un doble objectiu. Per un costat, permet a les pimes fer una diagnosi i identificar oportunitats de millora en indústria 4.0 i, per l’altra,  integrar les tecnologies 4.0, a través de proves de concepte o projectes concrets. A més, les empreses tenen a la seva disposició una línia de préstecs de 150 milions d’euros amb bonificació d’interessos a través de l’Institut Català de Finances per promoure el finançament d’inversions amb impacte sobre la transformació de la indústria.

El programa també preveu accions de difusió i jornades de sensibilització arreu de Catalunya perquè les empreses coneguin els beneficis de la indústria 4.0. També es posa a disposició de l’empresa un front office  per resoldre les seves consultes de manera personalitzada segons les seves necessitats, així com formació per capacitar les empreses perquè puguin fer front als reptes de la digitalització empresarial. A banda, també inclou l’organització de missions internacionals, com per exemple per visitar la Hannover Messe, la principal fira del sector que se celebra a Alemanya el 2020 o a la fira Formnext de Frankfurt, entre altres actuacions en l’àmbit de la indústria 4.0.

Quins són els serveis del programa ProACCIÓ 4.0?

  • Sensibilització: accions de difusió i jornades arreu del país per donar a conèixer els beneficis de la indústria 4.0 a les empreses.

  • Diagnosi: mitjançant una metodologia pròpia d’ACCIÓ, l’empresa podrà reflexionar com orientar la seva transformació tecnològica amb un pla d’actuacions personalitzat.

  • Ajuts: ajuts econòmics directes de fins a 14.000 euros a través de la línia d’ajuts Cupons d’Indústria 4.0 per contractar serveis de consultoria o d’assessorament a proveïdors acreditats.

  • Préstecs: les empreses tenen a la seva disposició una línia de préstecs de 150 milions d’euros amb bonificació d’interessos a través de l’Institut Català de Finances per promoure el finançament d’inversions amb impacte sobre la transformació de la indústria.

  • Suport integral: també es posa a disposició de l’empresa un front office  per resoldre les seves consultes de manera personalitzada segons les seves necessitats.

Avui et destaquem
El més llegit