La Generalitat creu que els canvis de seu no impacten en l'economia

Un informe del Govern treu ferro a la fuga d'empreses de Catalunya i apunta que no tenen conseqüències econòmiques

Treballadors | ACN Treballadors | ACN

Un informe del Govern treu ferro a la fuga de seus socials d'empreses que han marxat de Catalunya després de la crisi política d'octubre de 2017 i apunta, a partir d'estimacions de l'Observatori de Treball de la Generalitat, a un augment del nombre de companyies presents a Catalunya en l'últim any. De fet, l'informe del Departament d'Economia de la Generalitat, també remarca que Catalunya no ha perdut "teixit empresarial".

El passat 24 de gener, el Col·legi de Registradors d'Espanya va donar a conèixer que un total de 2.536 empreses catalanes van completar en 2017 el trasllat de la seva seu social a altres comunitats, enfront de les 548 que es van implantar a Catalunya, la qual cosa llança un saldo negatiu (diferència entre les empreses que van arribar i les que es van ser) de 1.988 empreses.

En resposta a aquestes dades, la Generalitat sosté que "aquests canvis notarials no tenen per què tenir conseqüències econòmiques ni en un sentit ni en un altre si no es traslladen les unitats productives, fet que no sembla que s'hagi produït", postil·la.

"Ni la marxa de l'economia ni de l'ocupació reflecteixen una pèrdua de teixit empresarial", assegura el departament d'Economia en la seva anàlisi, i conclou que la confiança empresarial en aquest primer trimestre de l'any presenta "una valoració optimista", per la qual cosa el teixit empresarial a Catalunya "continua mantenint unes expectatives molt positives".

"Els canvis de domicili social que han tingut lloc el 2017 faran que augmenti el volum d'empreses que operen a Catalunya sense seu social. No obstant això, el conjunt d'empreses que tenen centres productius no es veurà afectat pel canvi de domicili social, si no canvia també la localització dels establiments productius", insisteix el document.

De fet, l'informe assenyala que les estimacions de l'Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat a partir de la projecció de les dades del Directori Central d'empreses i de l'evolució dels centres de cotització a la Seguretat Social "apunten a un nou creixement del nombre total d'empreses durant 2017".

A 1 de gener de 2017, hi havia un total de 608.981 empreses amb seu social a Catalunya, un 2,1 % més que a inicis de 2016 i 10.509 empreses sense seu social

"Aquesta evolució estaria en línia amb l'evolució de l'economia i de l'ocupació, independentment que s'hagin produït canvis en la localització dels domicilis socials d'algunes societats mercantils", afegeix l'informe, que precisa, no obstant això, que no hi haurà dades més actualitzades del nombre d'empreses a Catalunya fins que l'Institut Nacional d'Estadística i després el Idescat publiquin les xifres del Directori Central d'empreses relatives a l'1 de gener de 2018.

L'anàlisi, inclòs en la darrera "nota de conjuntura econòmica" que elabora la conselleria d'Economia, no entra a analitzar el pes econòmic de les empreses que han traslladat la seva seu social a altres comunitats.

Sí apunta, en canvi, que aquests canvis de domicili social produïts "per la incertesa política dels últims mesos s'han vist afavorits per l'aprovació del reial decret llei 15/2017 pel qual el Govern ha facilitat el canvi de domicili per part del consell directiu de les empreses, sense necessitat prèvia d'acord per part dels seus accionistes".

"Les principals empreses protagonistes dels canvis de domicili des de Catalunya han estat les de caràcter financer, que són més sensibles a les incerteses, i també un altre conjunt d'empreses per les quals el mercat espanyol representa una quota de mercat elevada i que han optat també per aquests moviments davant possibles pèrdues de negoci", remarca el departament d'Economia.

"Hi ha altres factors estratègics, com la proximitat als centres financers i polítics de l'Estat, que faciliten la concentració de les seus socials de grans empreses, com succeeix a la Comunitat de Madrid", afegeix també aquest departament.

D'altra banda, l'informe es refereix a les últimes dades del Directori Central d'empreses de l'INE per assegurar que, a 1 de gener de 2017, hi havia un total de 608.981 empreses amb seu social a Catalunya, un 2,1 % més que a inicis de 2016.

No obstant això, el nombre total d'empreses que operen a Catalunya és major, atès que a més d'aquestes 619.490 empreses amb seu social a Catalunya hi ha altres 10.509 empreses que tenen centres de treball en aquesta comunitat, encara que no la seva seu social.

Més informació
Tu a Palma i jo, a València
Els tècnics d'Hisenda: la fuga d'empreses a Catalunya és "inapreciable"
Avui et destaquem
El més llegit