La Generalitat crearà un 'hub' financer a l'edifici de la Borsa de Barcelona

El govern català gestiona actualment cinc de les 10 plantes de l'immoble que abans ocupava el Departament d'Economia

La consellera Natàlia Mas amb el chief Risck Officer de Six Group AG, Jochen Dürr | ACN La consellera Natàlia Mas amb el chief Risck Officer de Six Group AG, Jochen Dürr | ACN

La Generalitat aposta per crear un hub financer a l’edifici de la Borsa de Barcelona. L’edifici, propietat de la Generalitat, té 10 plantes, cinc de les quals gestiona el govern i que fins al 2020 estaven ocupades pel Departament d’Economia. Les altres cinc plantes estan ocupades pel grup Six, que és propietari de Borses Mercats Espanyols (BME), l’operadora dels mercats de valors a l’estat. En paral·lel, el govern ha tractat amb Six la possibilitat d‘atreure a Barcelona divisions tecnològiques del grup.

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guix, ha declarat que volen “posar Barcelona al mapa dels nous serveis financers que estan proliferant gràcies a les noves tecnologies”. L’objectiu de la Generalitat és desenvolupar negocis associats a les finances tecnològiques, les finances sostenibles, el capital risc i altres segments com les plataformes d’inversió, els sistemes de pagaments digitals, la ciberseguretat i el big data, entre d’altres.

“Aquest projecte té dos objectius“, ha declarat Mas Guix. “D’una banda, impulsar un hub que posi Barcelona al mapa dels nous serveis financers que estan proliferant gràcies a les noves tecnologies. I, de l’altra, que Catalunya pugui comptar amb una borsa i un mercat de capitals a l’altura del seu potencial econòmic“, ha afegit. L’executiu començarà al juliol la licitació.

Auge de les ‘fintech’ a Barcelona

El sector financer es troba en plena transformació gràcies a les noves tecnologies. Amb la pandèmia s’han accelerat algunes innovacions recents com el pagament contactless via telèfon mòbil que, junt amb d’altres com les plataformes de crowdfunding o les criptomonedes, estan canviant la realitat de la banca tradicional per passar a ser el que es coneix com a open bank.

Es tracta, doncs, d’un sector en auge que troba en Barcelona un lloc ideal per créixer gràcies al posicionament de hub tecnològic de la ciutat catalana. Així ho demostren nombroses startups fintech que tenen la seu aquí com Verse, NoviCap i Typs.

Segons dades d’Acció, entre gener i setembre del 2020 les empreses catalanes van aconseguit 135 milions d’euros de finançament, la xifra més alta en els darrers set anys.

Més informació
Verse es llança al 'cashback' de la mà de la fintech Triple
Les fintech creixen a costa del finançament tradicional
Fintech, la terra dels unicorns
Avui et destaquem
El més llegit