La Generalitat destinarà 97 MEUR per millorar l'eficiència energètica de 8.000 edificis

La inversió es durà a terme a través d'una línia de subvencions que es donaran en funció de l'estalvi energètic aconseguit

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, amb l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i el tinent d'alcalde Toni Postius | ACN La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, amb l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo i el tinent d'alcalde Toni Postius | ACN

La Generalitat destinarà 97 milions d'euros, a través de l'Agència Catalana de l'Habitatge, a la rehabilitació d'habitatges per la millora de l'eficiència energètica. La inversió es durà a terme a través d'una línia de subvencions amb finançament dels fons europeus Next Generation, que permetrà rehabilitar amb criteris d'eficiència energètica 7.944 habitatges en 100 barris de 38 municipis. Segons la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, el principal propòsit dels ajuts és fomentar l'estalvi energètic i, per tant, aquesta és una "grandíssima oportunitat" per poder rebaixar les factures de la llum i del gas.

Les subvencions per la rehabilitació dels habitatges es donaran en funció de l'estalvi energètic que es derivi de la reforma. En aquest sentit, ha concretat que si s'assoleix una reducció del 30%, la subvenció pot arribar fins al 40%, amb un màxim de 8.100 euros per habitatge. En cas que l'estalvi sigui del 45%, se subvencionarà fins al 65% de la rehabilitació, amb un màxim de 14.500 euros per habitatge, i si la reducció és del 60%, es podrà subvencionar fins a un 80% de l'obra, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge.

Més info: Compte enrere per a la rehabilitació energètica d'habitatges

Tanmateix, la titular de Drets Socials ha assenyalat que, per tal que totes les famílies puguin accedir als ajuts, el programa de subvencions contempla arribar fins al 100% del finançament en el cas de les rehabilitacions fetes en habitatges de famílies vulnerables. "Són ajuts pels ciutadans i volem que en puguin gaudir al 100%", ha sostingut Cervera.

Pel que fa als barris o àrees on es tiraran endavant aquestes reformes, Cervera ha explicat que han sigut els ajuntaments de cada municipi els que han establert "zones prioritàries" on actuar. Tant l'Àrea Metropolitana de Barcelona com la mateixa capital catalana queden excloses d'aquest programa, atès que es beneficiaran d'altres convocatòries, segons ha informat el departament.

El Departament de Drets Socials ha afegit que, a banda de les accions en matèria d'eficiència energètica, també podran dur-se a terme obres per millorar l'accessibilitat, com la instal·lació d'ascensors, o la degradació física de l'edifici. Així mateix, el programa també contempla actuacions d'urbanització o millora de l'entorn, com noves infraestructures de sanejament i millora de les zones verdes o zones comunitàries.

Igualada rehabilitarà 355 habitatges

En l'acte celebrat davant el Mercat de la Masuca d'Igualada, una de les ciutats beneficiàries d'aquests ajuts, l'alcalde de la ciutat, Marc Castells, ha explicat que el Departament de Drets Socials ha destinat una partida de 6,8 milions d'euros a la reparació de 355 edificis. Una dotació de diners que Castells ha qualificat "d'històrica". "És la subvenció més gran que s'ha donat mai a Igualada, i va a parar a les persones i barris que més ho necessiten", ha sostingut. Les actuacions, segons ha detallat Castells, es faran en cinc barris: Set Camins, el Rec, el Nucli antic, Montserrat i la Masuca.

Més informació
Entra en vigor el decret d'estalvi energètic
Catalunya rebrà 305 MEUR en ajudes per a rehabilitació d'habitatge i lloguer social
Avui et destaquem
El més llegit