La Generalitat ha anunciat la creació d’una oficina per incrementar la captació d’inversions de la Xina a Catalunya. El nou equipament s’ubicarà a les instal·lacions d’Acció a Barcelona i estarà format per persones d’origen xinès. L’objectiu és treballar conjuntament les delegacions de l’agència pública a les ciutats de Pequín, Xangai i Hong Kong. Ara mateix, amb més de 2.300 milions d'euros exportats per Catalunya el 2022, la Xina és la segona destinació no europea amb més volum de vendes d'empreses catalanes, només per darrere dels Estats Units.
A Catalunya hi ha més de 200 filials d'empreses xineses establertes, amb un creixement exponencial dels darrers anys que ha portat la Xina a ser el tercer país no europeu més important en nombre de filials a Catalunya, només precedit pels Estats Units i Japó. Segons el departament d’Empresa i Treball , la Xina és un dels inversors més grans a escala global però un dels països menys establerts a Europa en l'àmbit de la manufactura.
Per això, volen captar plantes de producció, seus centrals o centres tecnològics d'empreses xineses dels sectors de la mobilitat i la salut, principalment. El passat mes de novembre, un grup de 15 cellers catalans, donar a conèixer els seus vins a la fira Prowine Shanghai, un dels esdeveniments comercials més importants del sector al continent asiàtic. La Xina és el sisè consumidor mundial en volum de vi (1.023 milions de litres l'any 2022) i el segon mercat en valor (24.899 milions d’euros) després dels Estats Units.