
“A cada bugada, es perd un llençol”. Aquesta frase feta ha adquirit el sentit contrari gràcies a la tasca d’empreses com la Cooperativa Recuperació Tèxtil Germans Callejón. Ubicada a la Sénia, centra la seva activitat en la compra de roba a les bugaderies de llençols o tovalloles, que ja no es fan servir, procedent d’hospitals, restaurants, hotels... Tot un exemple d’economia circular, sostenible i de caràcter inclusiu. Recollir, recuperar i reciclar són els conceptes que orienten el dia a dia de Germans Callejón, una cooperativa d’origen familiar que treballa des del territori per a donar una nova vida als residus tèxtils. Recentment, ha rebut un préstec ICF Economia Social de 150.000 euros de l’Institut Català de Finances (ICF). Tal com explica la presidenta de l’entitat, Luisa Peinado, que gestiona el negoci amb els seus tres fills, “aprofitem els residus tèxtils de les bugaderies industrials i els hi donem una nova vida, garantint en tot moment la transparència i la qualitat dels teixits i els materials cap als nostres clients”.
A principis de l’any 2020, a la comarca del Montsià, concretament a la localitat de la Galera, és on va arrencar l’activitat de Germans Callejón. Ara, cinc anys després, la cooperativa gestiona tota la xarxa de bugaderies de Mallorca, conjuntament amb el soci local Adalmo. Paral·lelament, ho fa a vuit establiments de Catalunya i una vintena arreu de l’Estat espanyol i Andorra. En total, recupera 800 tones anuals de residus tèxtils. Peinado recorda que “el reciclatge té moltes més sortides i aplicacions de les quals el ciutadà té al cap”.
Sostenint-se en l’economia circular, la majoria dels productes que recupera Germans Callejón van destinats al món de la neteja. “Més que reciclar, el nostre propòsit és tornar a posar en circulació els materials, que tenen una durabilitat molt més elevada que, per exemple, un tros de paper de cel·lulosa”. Aquest objectiu va acompanyat d’una acció de caràcter local, basada en un compromís amb el territori.
Sostenint-se en l’economia circular, la majoria dels productes que recupera Germans Callejón van destinats al món de la neteja
Proximitat i assessorament
Amb una manifesta voluntat de canvi i la intenció de revertir les dificultats d’un territori com la comarca del Montsià, molt centrat en l’activitat agrícola, la cooperativa prioritza la contractació de personal provinent del mateix poble. El projecte aposta també per a la contractació de personal amb risc d’exclusió social i laboral. A partir de la intermediació entre la roba procedent de bugaderies industrials i la posterior venda en forma de draps, llençols i tovalloles, Peinado detalla que als inicis “teníem clar que havíem de treballar en la cerca de plantes on es generen aquest tipus de residus tèxtils”.
A partir del mes de novembre de 2021, Germans Callejón ja va disposar de naus pròpies, situades a la Sénia. Amb una superfície de més de 3.000 quadrats, dona feina a 13 persones. És en aquest context on s’emmarca el préstec concedit per l’ICF. El finançament li ha servit per a la compra de maquinària. De fet, les màquines, acabades d’arribar d’Irlanda, permetran a la cooperativa empaquetar feixos de roba de 450 quilos. “Les quatre màquines ens ajuden a optimitzar i fer més eficient la producció, que es pot multiplicar per sis, reduint molt el temps d’elaboració de les ‘bales’ de roba”, explica la presidenta.
Sobre la intervenció de l’ICF, Luisa Peinado, presidenta de la cooperativa, comenta que “el tracte proper i l’assessorament constant han derivat en un procés àgil per a la concessió del préstec”
Respecte a la intervenció de l’ICF, Luisa Peinado comenta que “el tracte proper i l’assessorament constant han derivat en un procés àgil per a la concessió del préstec”. La línia de finançament Economia Social disposa d’una garantia del Fons Europeu d'Inversions (FEI) destinada a millorar l’accés al finançament en condicions favorables a les empreses socials de Catalunya.
La vida útil de la roba
La plantilla està formada per personal del poble i de la comarca. Tenen clar el perfil que busquen: treballadors amb dificultats per accedir al món laboral, per tenir algun tipus de discapacitat o per exclusió social. “Volem facilitar la inserció de la dona al treball”, planteja Peinado. L’empresa recull i recicla materials tèxtils de bugaderies industrials de petit o gran abast territorial. “La nostra activitat és dirigida a recuperar i transformar aquest material residual recollit dels nostres clients i transformar-lo en material profitós per a diferents sectors laborals”, segons la presidenta de la cooperativa.
Germans Callejón és un exemple d’economia circular que permet allargar la vida útil de la roba. “Ens ajudem entre nosaltres en el transport o fent feines amb maquinària que alguna de les empreses no té”, diu Peinado. La firma ha rebut el certificat de gestors de residus, cosa que li permet actuar en l’àmbit estatal. “Creiem en la sostenibilitat com a regla general i treballem sobre els materials tèxtils per reintroduir-los en el sistema comercial”.
Analitzant el moment actual, Luisa Peinado assegura que resulta més fàcil llençar que recuperar. Tot i això, afirma que “no hem inventat res”. Malgrat que ara existeix més consciència sostenible, la presidenta de la cooperativa defensa que “simplement executem una feina que ja feien les nostres àvies amb els draps de cuina, però ara està més industrialitzat”.