Giró proposa obligar els bancs a portar un caixer a cada municipi

El Conseller d'Economia planteja una proposta de llei contra l'exclusió financera que no contempla "ni un euro de diners públics" per a les entitats

El Conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró | ACN El Conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró | ACN

El Govern ha plantejat una proposició de llei al Congrés dels Diputats per obligar les entitats bancàries a garantir un caixer en cada municipi en risc d'exclusió financera. Segons ha explicat el Conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat Jaume Giró, l'objectiu de la mesura és lluitar contra l'exclusió financera fora de les zones urbanes de l'Estat.

Giró, que s'ha reunit avui amb entitats i associacions municipalistes i organitzacions de consumidors per presentar mesures contra l'exclusió financera, ha recordat que la Generalitat no té competències en la regulació de les entitats bancàries, cosa que motiva que la mesura hagi de passar per les Corts Generals. La llei, d'aprovar-se, no contempla "ni un sol euro públic" perquè les entitats s'instal·lin a totes les poblacions, i impedirà que es cobrin comissions als municipis en risc d'exclusió financera, segons ha reiterat el conseller.

La mesura no contempla la dedicació de "ni un sol euro públic" a la instal·lació de caixers

La mesura es fa necessària, afirma el conseller, en tant que només a Catalunya 443 municipis no tenen un caixer, i 250.000 persones no tenen accés a serveis financers de proximitat. "Les xifres són preocupants – segons Giró – però encara som a temps de fer que aquest problema social no vagi a més". Segons el titular d'Economia, les entitats bancàries "no posaran les coses difícils" a l'hora d'aplicar aquesta legislació, en tant que són conscients de la problemàtica i de les solucions necessàries. "No és exagerat parlar de pobresa financera", afirma.

Segons ha avançat Giró, des de la conselleria es posaran en contacte amb tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. La proposta de llei, així, entrarà en el registre de la cambra entre divendres i dilluns de la setmana vinent, quan s'obrirà a les esmenes dels diputats. Si la llei s'aprova, trigaria al voltant d'un any a fer-se efectiva, en tant que s'hauria d'esperar a la publicació del llistat de poblacions espanyoles sense serveis financers.

El procés d'aplicació de la llei passa per un primer període en què les entitats podran instal·lar caixers de forma voluntària en els municipis que considerin. Quan se superi aquest període, la banca haurà de participar del programa d'acord amb la quota de dipòsits i crèdits que tinguin a cada demarcació. Els bancs també podran oferir cobertura als municipis mitjançant una oficina mòbil que s'hi haurà de situar un mínim de tres dies a la setmana en horari d'oficina.

Segons el president de l'Associació Catalana de Municipis, Lluís Soler, present a la reunió amb el conseller, l'exclusió financera és "un tema de necessitat". Així, el dirigent ha afirmat que confia en "l'empatia dels grups parlamentaris" per aprovar la proposta de llei. Per la seva banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya ha valorat la proposta de Giró.

Més informació
Jaume Giró, l'home de les sorpreses
Correus instal·larà 184 caixers automàtics a les seves oficines
Avui et destaquem
El més llegit