Giró critica la "recentralització" en la gestió dels NGEU

Els ajuts i préstecs europeus podrien augmentar el PIB català en fins a cinc punts i crear 60.000 llocs de treball, segons la Generalitat

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró | ACN El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró | ACN

El conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, Jaume Giró, ha criticat la tendència recentralitzadora de l'Estat pel que fa a la gestió dels fons Next Generation EU. Giró ha alertat d'una pràctica que ataca l'eficiència de les subvencions i ha lamentat que no s'hagi establert una política clara pel que fa a l'assumpció dels costos dels ajuts. "La Generalitat assumeix a dia d'avui pràcticament tota la despesa", explica el conseller.

Segons Giró, el repartiment dels Next Generation no s'està executant d'acord amb l'aportació i necessitats de cada territori. El titular d'economia ha lamentat que a Catalunya arribaran menys diners europeus del que correspondria. "L'infrafinançament de Catalunya és contraproduent fins i tot per als interessos espanyols", estableix Giró.

La directora general d'anàlisi i prospectiva econòmica de la Generalitat, Marta Curto, ha lamentat que tot el que pugui fer la Generalitat davant aquestes decisions sigui "maximitzar l'absorció de recursos" per donar accés a les empreses a aquesta inversió. Curto ha apostat per "orientar els fons cap a projectes tractors" per amplificar el seu efecte al país.

Millora econòmica

Segons les estimacions de la Generalitat, amb tot, l'efecte dels Fons sobre l'economia del país podria ser de fins a cinc punts sobre el producte interior brut entre el 2021 i el 2026. Les xifres de l'informe L'Impacte dels fons Next Generation sobre l'economia catalana, elaborat per la Generalitat en col·laboració amb la UB, apunta a la creació de fins a 60.000 llocs de treball en els pròxims dos anys gràcies a aquestes injeccions de capital.

Tal com estableix el document, l'arribada del capital públic a l'empresa catalana també faria augmentar la inversió privada de forma permanent en 0,5 punts sobre el PIB, amb una "major demanda de professionals qualificats i més activitat innovadora". Amb tot, aquest procés portaria a un augment dels salaris reals a Catalunya del 0,7%.

Més informació
El trist paper de Catalunya en la gestió dels NGEU
Cultura assigna les primeres línies dels fons NGEU
Els NGEU finançaran la nova FP catalana
Avui et destaquem
El més llegit