Giró: "La inversió dels fons Next Generation a la vegueria de Lleida podria arribar als 460 MEUR"

Per al conseller els recursos europeus són una oportunitat excepcional per transformar i modernitzar l’economia catalana i la de les comarques de Ponent

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró a Lleida | Cedida El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró a Lleida | Cedida

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha assegurat avui que els fons Next Generation “són una oportunitat excepcional per transformar i modernitzar l’economia catalana i la de les comarques de Ponent”. Segons els càlculs del Govern, els Next Generation representaran una injecció aproximada d’11.000 milions d’euros a l’economia catalana en els pròxims 3 anys. Si Lleida aconsegueix un 4,2% d’aquests recursos, d’acord amb el pes que té l’economia lleidatana dins el PIB català, “la inversió dels fons Next Generation a la vegueria de Lleida podria arribar als 460 milions d’euros en els propers 3 o 4 anys”, ha explicat Giró. “Això suposa una gran oportunitat i el major cicle d’inversions a Lleida dels darrers 10 anys”, ha afegit.

Ara bé, el conseller ha advertit empresaris i ajuntaments que aconseguir que arribin aquests diners “està a les seves mans” i els ha encoratjat a “competir” per aquests recursos i a “generar projectes i presentar-los a totes les convocatòries”, tant les que gestiona directament la Generalitat com les que publica l’Estat. En aquest sentit, el responsable econòmic del Govern ha convidat els agents econòmics de les comarques de Ponent a “no deixar passar l’oportunitat i no desanimar-se per la burocràcia” i els ha ofert el suport de l’executiu català en tot el que necessitin. 

Per altra banda, les empreses públiques dependents de l'Estat van executar una inversió a la demarcació de Lleida durant el 2021 d'uns 12 milions d'euros, quan la pressupostada per aquell any se situava en 48 milions. Això suposa una execució pressupostària d'entorn del 25%.

Per la seva banda, la directora general de Fons Europeus, Mariona Sanz, ha destacat que els 1,2 milions que han rebut empreses i ajuntaments de Ponent a través de les convocatòries publicades de la Generalitat representen el 5,5% del total resolt fins ara, un “percentatge superior al de la població de les comarques de Ponent sobre el total de Catalunya, que és un 4,7%”. Segons ha explicat, es tracta d’un “degoteig de recursos que anirà creixent a mesura que vagin desplegant-se les convocatòries” perquè la voluntat de la Generalitat és aprofitar el màxim de fons possibles, “malgrat el poc marge de maniobra que ens deixa l’Estat en la seva gestió”.

Avui et destaquem
El més llegit