El Govern estalviarà 800 MEUR amb la fi de la concessió de l'Eix Transversal

L'Executiu haurà d'abonar un preu de revisió per trencar un contracte que ja va intentar cancel·lar el 2017

Vehicles passant per l'Eix Transversal a l'alçada de Coll de Revell | ACN Vehicles passant per l'Eix Transversal a l'alçada de Coll de Revell | ACN

La Generalitat vol anticipar de nou el fin de la concessió de l'Eix TransversalCedinsa. El Departament d'Economia espera estalviar 800 milions d'euros en els pròxims 18 anys amb el trencament del contracte amb la participada per Vauban, en la que, de confirmar-se, seria "l'operació econòmica i financera d'estalvi més important dels darrers 10 anys".

Segons recull el contracte de concessió per a la gestió de l'Eix Transversal, que va de Cervera a Caldes de Malavella, la Generalitat té tres dates en què pot trencar el contracte "unilateralment i sense justificació" –2017, 2022 i 2027–. El Govern ja va intentar fer efectiva aquesta clàusula fa un lustre, i ho tornarà a intentar enguany amb aquesta nova "finestra d'oportunitat".

La clàusula, tot i que permet finalitzar el contracte sense cap tipus de penalització en aquests espais de temps, sí contempla l'abonament d'un preu de revisió que s'ha d'abonar per fer-la efectvia. Economia espera finançar aquest desemborsament amb recursos del Fons de Liquiditat Autonòmica o amb un crèdit bancari; tot i que en un principi s'havia plantejat fer-ho amb fons propis.

Economia afirma, així, que el Govern central ha acceptat "de forma verbal" la proposta pel que fa al FLA, tot i que encara no ha autoritzat oficialment l'operació –que permetria un nou estalvi, ja que el mecanisme preveu un interès molt menor al dels préstecs bancaris, del 0,10%–.

El Departament espera litigis per part de Cedinsa per evitar la fi de la concessió, tot i que considera que "el contracte és molt clar" pel que fa a les clàusules que hi figuren. Si les intencions de la Generalitat arriben a bon port, l'Eix Transversal passaria a ser competència directa del departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori a partir de l'1 de gener de 2023.

Més informació
Les quatre potes del pacte metropolità d'infraestructures
Infraestructures.cat augmenta els preus de licitació per la inflació
La Generalitat demana diners del FLA per rescatar l'Eix Transversal
Avui et destaquem
El més llegit