La Generalitat vol anticipar de nou el fin de la concessió de l'Eix Transversal a Cedinsa. El Departament d'Economia espera estalviar 800 milions d'euros en els pròxims 18 anys amb el trencament del contracte amb la participada per Vauban, en la que, de confirmar-se, seria "l'operació econòmica i financera d'estalvi més important dels darrers 10 anys".
Segons recull el contracte de concessió per a la gestió de l'Eix Transversal, que va de Cervera a Caldes de Malavella, la Generalitat té tres dates en què pot trencar el contracte "unilateralment i sense justificació" –2017, 2022 i 2027–. El Govern ja va intentar fer efectiva aquesta clàusula fa un lustre, i ho tornarà a intentar enguany amb aquesta nova "finestra d'oportunitat".
La clàusula, tot i que permet finalitzar el contracte sense cap tipus de penalització en aquests espais de temps, sí contempla l'abonament d'un preu de revisió que s'ha d'abonar per fer-la efectvia. Economia espera finançar aquest desemborsament amb recursos del Fons de Liquiditat Autonòmica o amb un crèdit bancari; tot i que en un principi s'havia plantejat fer-ho amb fons propis.
Economia afirma, així, que el Govern central ha acceptat "de forma verbal" la proposta pel que fa al FLA, tot i que encara no ha autoritzat oficialment l'operació –que permetria un nou estalvi, ja que el mecanisme preveu un interès molt menor al dels préstecs bancaris, del 0,10%–.
El Departament espera litigis per part de Cedinsa per evitar la fi de la concessió, tot i que considera que "el contracte és molt clar" pel que fa a les clàusules que hi figuren. Si les intencions de la Generalitat arriben a bon port, l'Eix Transversal passaria a ser competència directa del departament de Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori a partir de l'1 de gener de 2023.