La Comissió Interdepartamental de Sequera ha acordat aquest dimarts aixecar la fase d'emergència per sequera en l'àmbit Ter-Llobregat, arran de la recuperació de les reserves per les pluges de les darreres setmanes. Actualment, els embassaments d'aquest àmbit estan al 24,8% de la seva capacitat, amb 154 hectòmetres cúbics.
Quan es torni a l'excepcionalitat, la dotació d'aigua per habitant i dia passarà a ser de 230 litres i no de 200
La previsió és que el canvi d'escenari d'emergència a excepcionalitat sigui efectiu dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). L'emergència per sequera es va decretar l'1 de febrer als 202 municipis que formen part d'aquest àmbit. Quan es torni a l'excepcionalitat, la dotació d'aigua per habitant i dia passarà a ser de 230 litres i no de 200 com era en l'escenari d'emergència.
Quines restriccions es rebaixen?
Amb el pas d'emergència a excepcionalitat es rebaixen algunes restriccions. Així, es redueix la dotació per al reg agrícola en un 40% i no en un 80% com en emergència, un 15% el consum dels usuaris industrials -25% en emergència- i un 30% en els usos ramaders -50% en emergència-. En aquest sentit, hi ha la possibilitat de flexibilitzar les reduccions en l'àmbit ramader presentant un pla d'estalvi d'aigua a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).
Un dels canvis destacats que porta associat el pas d'emergència a excepcionalitat és que les piscines d'ús públic podran obrir sense necessitat de declarar-se refugi climàtic. Així, es permetrà el reompliment, o primer ompliment si són de nova construcció o s'han rehabilitat, de piscines d'ús públic i també les d'ús privat que disposin d'un sistema de recirculació de l'aigua. S'haurà de fer però amb les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
Unió de Pagesos i Pimec celebren l'aixecament de l'emergència
"Això sí, fer oportunisme i creure que el problema s'ha acabat és una equivocació", ha avisat el president de Pimec, Antoni Cañete, qui ha celebrat l'aixecament de l'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat amb motiu de l'Assemblea General de l'entitat. "Exigim que es facin les inversions i els compromisos per poder tenir solucions al problema de la sequera, que serà recurrent. Plogui o nevi, el problema no desapareix i calen les inversions necessàries", ha insistit el líder de Pimec.
Cañete: "Exigim que es facin les inversions i els compromisos per poder tenir solucions al problema de la sequera, que serà recurrent"
Per la seva banda, Unió de Pagesos també ha celebrat que el Govern rebaixi algunes restriccions. A la ramaderia es traduirà en una reducció del 50% al 30% i en el reg del 80% al 40%. No obstant això, el responsable d'aigua d'Unió de Pagesos, Josep Cuscó, ha exigit que el reg disposi de més aigua. "Ens veiem limitats", ha lamentat Cuscó, que afirma que la rebaixa de les restriccions "s'ha obert a tothom" mentre que el sector agrari en surt "una mica més perjudicat". "Mirarem de flexibilitzar-ho una mica per tenir més quantitat d'aigua. Al final nosaltres estem fent aliments per a la societat", ha afegit.
El responsable d'aigua ha afirmat que l'impacte del decret, tot i les noves mesures, no es podrà valorar fins al final de la temporada. En declaracions a l'ACN, Cuscó ha explicat que els arbres fruiters no han requerit aigua durant l'hivern i que ara "començaran a despertar" i que començaran de demandar aigua. Si no es pot regar amb normalitat, ha avisat, la producció baixarà i no es podrà d'una collita plena i la qualitat de la fruita es ressentirà.