El Govern s'alia amb la Copa Amèrica de vela per donar ales a l'economia blava

Torrent promet que la prova de vela deixarà projectes i innovació a les empreses i el sector nàutic

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i del director executiu de la Copa Amèrica de Vela, Grant Dalton, amb altres responsables | ACN El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i del director executiu de la Copa Amèrica de Vela, Grant Dalton, amb altres responsables | ACN

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, i el director executiu de l'America's Cup Event Barcelona, Grant Dalton, han signat un conveni de col·laboració per consolidar l'impacte de la competició a l'economia catalana. Segons ha destacat Torrent, la prova no només mostrarà Catalunya al món, sinó que deixarà projectes i innovació a les empreses i el sector nàutic del país. "Ens comprometem a col·laborar per garantir el llegat tecnològic i industrial de la competició a Catalunya i que els avenços associats a la competició tinguin un impacte més enllà del 2024", ha afegit. Dalton, per la seva part, ha recordat que la indústria marina és contaminant i ha de treballar transitar cap a l'hidrogen, un dels reptes de la Copa.

A grans trets, l'objectiu del Govern és aprofitar l'esdeveniment esportiu, que s'estendrà entre agost i octubre de l'any vinent, per impulsar l'ús de l'hidrogen verd al sector nàutic, estimular l'activitat de l'ecosistema tecnològic i facilitar la contractació de productes i serveis a empreses catalanes abans, durant i després de les proves. En aquest sentit, Torrent ha destacat que la competició ha de traduir-se en projectes de desenvolupament industrial i creixement del sector nàutic català en un futur pròxim.

L'acord, vehiculat per Acció, busca convertir Catalunya en un referent pel que fa a la innovació i la sostenibilitat en la nàutica, negoci conegut com a "economia blava". Per fer-ho, s'ha acordat també que les innovacions en matèria d'hidrogen que generi la competició passaran a ser patrimoni de l'executiu català. La competició ja ha fet alguns gestos en aquest àmbit i totes les embarcacions de suport de la copa funcionaran amb hidrogen verd generant zero emissions.

L'acte també ha comptat amb la presència del president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, qui ha ressaltat que tots els elements que incorpora l'acord, signat davant la terminal de Drassanes, interpel·len al conjunt del sector marítim, i també a l'autoritat portuària. En aquest sentit, ha posat d'exemple l'esforç per estendre l'hidrogen i els nous combustibles o la reducció de les emissions al sector portuari.

El pacte entre el Govern i la Copa també preveu que empreses catalanes participin en la creació del primer videojoc sobre la competició. Tot plegat, segons la Generalitat, permetrà posicionar l'economia catalana i les seves "potencialitats" en àmbits tan diversos com la descarbonització, la nàutica o l'entreteniment amb un impacte que arrossegui i impulsi les empreses catalanes a través d’una competició de ressò mundial.

Més informació
La Copa Amèrica generarà un impacte econòmic de 1.200 milions d'euros
La Copa Amèrica i... un impacte inesperat
Avui et destaquem
El més llegit